Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą pierzynką

Przepis na polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą pierzynką z cebuli i bułki krąży już w internecie od dawna. Nawet nie wiem skąd go mam. Zapisałam go sobie w notesie i wracam do niego bardzo często.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze polędwiczek wieprzowych w takiej postaci, to bardzo gorąco Was do tego zachęcam.

Polędwica wieprzowa jest wg mnie bardzo wdzięcznym mięsem do przyrządzania. Można z niej przygotować wiele różnych potraw, które na pewno zrobią wrażenie na gościach. W wersji duszonej z przeróżnymi sosami, pieczona, smażona, a najbardziej lubię przygotowanie jej zamiast tradycyjnego kotleta schabowego, w panierce. “Schabowy” z polędwiczki jest wyjątkowo soczysty i smaczny! 😉

Zazwyczaj przygotowuję polędwiczki wieprzowe z chrupiącą pierzynką na jakiś uroczysty obiad, ale nie koniecznie. Dziś na przykład zrobiłam je tak po prostu, dla bliskich. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba zbyt wiele czasu spędzić w kuchni, by przygotować polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą pierzynką.

Danie jest bardzo smaczne. Mięso mięciutkie, a chrupiąca skorupka je otaczająca pasuje znakomicie. Namawiam Was do wypróbowania!

Po inne obiadowe pomysły zapraszam tutaj, do kategorii dania obiadowe.

A Ty, w jaki sposób najczęściej przygotowujesz polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą pierzynką

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 cebula biała, lub kilka szalotek
  • bułka tarta lub miąższ z dwóch kajzerek
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło do smażenia

 

Wykonanie:

  • Polędwiczki oczyszczam z błon, kroję na dwie części i obsmażam krotko na oliwie ze wszystkich stron.
  • Mięso odkładam na wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne i przyprawiam solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  • Cebulę kroję w drobniutką kosteczkę i smażę na patelni, na której smażyło się mięso.
  • Do cebuli dodaję zioła, szczyptę soli i pieprzu. Gotową cebulę zestawiam z ognia
  • Dodaję do cebuli bułkę tartą lub miąższ z bułek i mieszam do uzyskania gęstej lepkiej masy.
  • Polędwiczki smaruję musztardą z góry i okładam masą cebulową.
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piekę ok 25-30min.
  • Upieczoną odkładam na 5 minut, aby mięso odpoczęło i potem kroję w ok 1 cm plastry
  • Smacznego!

 

 

(Visited 12 597 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz