Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląskDziś mam dla Was pyszną propozycję na ciepłą kolację czy lekki obiad. Tarta z kurkami i rozmarynem. Tarta oczywiście bezglutenowa i bez nabiału, wegańska.Ta bezglutenowa i wegańska tarta z kurkami jest pyszna, ciasto wychodzi idealne jeśli tylko będziemy się trzymać kilku zasad.

W cieście kruchym bardzo ważne jest, by nie ogrzewało się zbytnio przy wyrabianiu. Składniki powinny być zimne, a woda dodawana do ciasta wręcz lodowata. Wyrabianie i wałkowanie powinno trwać jak najkrócej. Ciasto wstawione do piekarnika powinno być obciążone np suchą fasolą lub specjalnie przeznaczonymi do tego obciążnikami.  Moje ciasto zawsze trochę popęka na brzegach, ale nie ma to jakiegoś znaczenia, bo smak rekompensuje wszystko 🙂

Farsz do tarty z kurkami powinien być dobrze przyprawiony, dlatego ilość soli i pieprzu kontrolujcie przy smażeniu 🙂

Muszę przyznać, że nie zbyt często robię tarty. Jednak kupując kurki pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie pomysł na tą tartę z kurkami. Ciasto kruche zrobiłam z mieszanki mąki gryczanej, ryżowej z brązowego ryżu i kukurydzianej, Równie dobrze można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki kukurydzianej jeśli nie tolerujecie jej w swojej diecie 🙂 Mieszankę mąk podpatrzyłam tutaj.

Koniecznie sprawdźcie też inne moje propozycje na wykorzystanie grzybów. Pyszną opcją jest to risotto z grzybami. Z takimi kurkami smakowało by jeszcze lepiej!

Lubicie tarty? preferujecie na słodko czy wytrawnie? 🙂 Dajcie znać w komentarzach czym najchętniej je faszerujecie 😀

 


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląsk

Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

Pyszna tarta bez mleka jajek, mięsa i glutenu
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

bezglutenowy spód do tarty

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam z brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g margaryny bezmlecznej
  • 6 łyżek lodowatej wody

farsz

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka śmietany kokosowej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

  • Mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję pokrojoną w kostkę zimną margarynę i rozrabiam palcami.
  • Dodaję po łyżce lodowato zimnej, najlepiej schłodzonej kostkami lodu, wody i wyrabiam szybko ciasto.
  • Formułuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę.
  • Rozgrzewam w tym czasie piekarnik do 190st.C i zabieram się za farsz
  • Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki. Odstawiam na kilka minut po czym wałkuję je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wielkość ciasta powinna być kilka cm większa niż forma, by dokładnie przylegało do brzegów formy. Przekładam do wysmarowanej dokładnie margaryną formy do tarty zdejmując papier do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem, obciążam suchą fasolą i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190st. C piekarnika.

Farsz do tarty z kurkami

  • Grzyby myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Większe kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości.
  • Cebulę kroję w półplasterki, orzechy i listki rozmarynu siekam drobno.
  • Na łyżce oleju smażę cebulę, Jak się zeszkli, dodaję grzyby. Smażę na średnim ogniu przez ok 7-10 minut, aż kurki zaczną się lekko rumienić. Dodaję rozmaryn, sól i pieprz oraz orzechy i smażę chwilę dalej.
  • Dodaję łyżkę śmietanki kokosowej. W szklance mleka migdałowego rozpuszczam łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewam mleko z mąką. Mieszam aż zacznie gęstnieć.
  • Farsz wykładam na upieczony spód tarty i wstawiam do piekarnika nagranego do 180st.C na ok 25-30 minut.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 4 243 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Kurki uwielbiam 🙂 a w tarcie jeszcze nie jadłam 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. Tarta prezentuje się Wybornie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating