Dziś mam dla Was pyszną propozycję na ciepłą kolację czy lekki obiad. Tarta z kurkami i rozmarynem. Tarta oczywiście bezglutenowa i bez nabiału, wegańska.Ta bezglutenowa i wegańska tarta z kurkami jest pyszna, ciasto wychodzi idealne jeśli tylko będziemy się trzymać kilku zasad.
W cieście kruchym bardzo ważne jest, by nie ogrzewało się zbytnio przy wyrabianiu. Składniki powinny być zimne, a woda dodawana do ciasta wręcz lodowata. Wyrabianie i wałkowanie powinno trwać jak najkrócej. Ciasto wstawione do piekarnika powinno być obciążone np suchą fasolą lub specjalnie przeznaczonymi do tego obciążnikami. Moje ciasto zawsze trochę popęka na brzegach, ale nie ma to jakiegoś znaczenia, bo smak rekompensuje wszystko 🙂
Farsz do tarty z kurkami powinien być dobrze przyprawiony, dlatego ilość soli i pieprzu kontrolujcie przy smażeniu 🙂
Muszę przyznać, że nie zbyt często robię tarty. Jednak kupując kurki pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie pomysł na tą tartę z kurkami. Ciasto kruche zrobiłam z mieszanki mąki gryczanej, ryżowej z brązowego ryżu i kukurydzianej, Równie dobrze można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki kukurydzianej jeśli nie tolerujecie jej w swojej diecie 🙂 Mieszankę mąk podpatrzyłam tutaj.
Koniecznie sprawdźcie też inne moje propozycje na wykorzystanie grzybów. Pyszną opcją jest to risotto z grzybami. Z takimi kurkami smakowało by jeszcze lepiej!
Lubicie tarty? preferujecie na słodko czy wytrawnie? 🙂 Dajcie znać w komentarzach czym najchętniej je faszerujecie 😀
Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska
Składniki
bezglutenowy spód do tarty
- 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ja użyłam z brązowego ryżu
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g margaryny bezmlecznej
- 6 łyżek lodowatej wody
farsz
- 300 g kurek
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
- garść włoskich orzechów
- 1 łyżka śmietany kokosowej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka roślinnego u mnie migdałowe
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie
- Mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję pokrojoną w kostkę zimną margarynę i rozrabiam palcami.
- Dodaję po łyżce lodowato zimnej, najlepiej schłodzonej kostkami lodu, wody i wyrabiam szybko ciasto.
- Formułuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę.
- Rozgrzewam w tym czasie piekarnik do 190st.C i zabieram się za farsz
- Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki. Odstawiam na kilka minut po czym wałkuję je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wielkość ciasta powinna być kilka cm większa niż forma, by dokładnie przylegało do brzegów formy. Przekładam do wysmarowanej dokładnie margaryną formy do tarty zdejmując papier do pieczenia. Nakłuwam ciasto widelcem, obciążam suchą fasolą i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190st. C piekarnika.
Farsz do tarty z kurkami
- Grzyby myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Większe kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości.
- Cebulę kroję w półplasterki, orzechy i listki rozmarynu siekam drobno.
- Na łyżce oleju smażę cebulę, Jak się zeszkli, dodaję grzyby. Smażę na średnim ogniu przez ok 7-10 minut, aż kurki zaczną się lekko rumienić. Dodaję rozmaryn, sól i pieprz oraz orzechy i smażę chwilę dalej.
- Dodaję łyżkę śmietanki kokosowej. W szklance mleka migdałowego rozpuszczam łyżkę mąki ziemniaczanej i wlewam mleko z mąką. Mieszam aż zacznie gęstnieć.
- Farsz wykładam na upieczony spód tarty i wstawiam do piekarnika nagranego do 180st.C na ok 25-30 minut.
Super wartościowa i smaczna wersja tarty z kurkami <3
Dokładnie tak 🙂 Dziękuję!
Koniecznie muszę spróbować! Takiej jeszcze nie jadłam 🙂
No to koniecznie nadrób zaległości! 🙂
Takiej wersji tarty nie jadłam ale bardzo lubimy kurki i jemy je możliwie często pod każda postacią
Mogą apetyczna tarta!
Dziękuję 🙂 Spróbuj ją w takim razie zrobić, myślę że Ci zasmakuje jeśli lubisz kurki! 🙂
Oooo tak? To wygląda bezbłędnie! 🙂
Dziękuję! :*
Tarty z kurkami jeszcze nigdy nie robiłam, ale w połączeniu z rozmarynem na pewno smakuje pysznie 🙂
Dokładnie, rozmaryn pasuje idealnie 🙂 myślałam też nad tymiankiem, pewnie też by pasował, ale postawiłam na rozmaryn tym razem i się nie zawiodłam 🙂
kurkowe pyszności 🙂 czy Ty możesz zrobić coś mniej apetycznego?? ;P
:* Chyba nie 😀 Staram się żeby jednak było apetycznie 🙂
Kurki uwielbiam 🙂 a w tarcie jeszcze nie jadłam 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. Tarta prezentuje się Wybornie 🙂
Jest wyborna zdecydowanie! 🙂 Dziękuję :*