Wegańska chałka drożdżowa z kruszonką

Dziś przychodzę z przepisem na coś, co jako dziecko uwielbiałam. Miłość tę przejęły też moje dzieciaki, ale niestety nie mogą sobie pozwolić na taką kupioną w piekarni. Chałka, bo o niej mowa, to pyszne, mięciutkie i pachnące słodkie, pieczywo drożdżowe. U mnie dziś wegańska chałka drożdżowa z kruszonką. Chałka idealna. Śmiem twierdzić, że lepsza niż te, które jadłam z piekarni.

Wegańska chałka drożdżowa

Dzisiejszy przepis jest z mąki pszennej. Ostatnio dzieci dobrze ją tolerują, więc zdarza nam się ją jeść. Jeśli wolisz orkisz, to oczywiście spokojnie możesz tę mąkę zamienić na orkiszową białą, drobną. Ja używam jej zamiennie.

Przepis na bezglutenową chałkę jest w trakcie wypracowywania. Przepisy bezglutenowe wymagają większej ilości prób, by wyczuć odpowiednią konsystencję. Jeśli przesadzę z ilością wody, ciasto się rozejdzie na boki i może powstać zakalec, jeśli dam zbyt mało, wypiek będzie suchy i twardy. Wielu z Was jednak może jeść gluten, więc na moim blogu kulinarnym od czasu do czasu pojawiają się również przepisy na mące pszennej czy innej glutenowej.

Wegańska chałka drożdżowa z kruszonką

Wracając do chałki, tradycyjna chałka drożdżowa zawiera mleko i jajka no i oczywiście masełko. Jak już wiele razy podkreślałam, np. przy okazji tego drożdżowego ciasta wegańskiego, ciasta drożdżowe najłatwiej zweganizować. Bez mleka i jajek wychodzą prawie identycznie jak tradycyjne. Mówię prawie, bo największą różnica jest w kolorze oraz maślanym posmaku. Drożdżowe ciasta wegańskie nie są żółciutkie ani nie pachną masełkiem. Ja jednak obie te cechy uzyskałam za pomocą jednego niepozornego składnika. Tym składnikiem jest olej rzepakowy nierafinowany.

Taki olej jest pięknie żółty i ma lekko maślany posmak. Robię z niego to masło wegańskie. Swoją drogą świeża wegańska chałka z kruszonką posmarowana tym wegańskim masełkiem to niebo! Po prostu musicie wypróbować. Jeśli jednak nie masz na stanie takiego oleju, użyj dowolnego roślinnego oleju. Dla koloru można dodać odrobinę kurkumy.

Wegańska chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka wegańska jest idealna, miękka, puszysta i delikatna. A ta kruszonka? Ach, cudo! Kto nie lubi kruszonki? Chyba każdy w dzieciństwie miał epizod wyjadania kruszonki z wypieków. Znam takie babcie, które dla zaspokojenia kubków smakowych wnuków, potrafią i samą kruszonkę piec! 😀 To dopiero jest miłość!

Z tego przepisu wychodzą dwie dość spore chałki. Jedną zjedliśmy na świeżo, a drugą zostawiłam na następny dzień na śniadanie. Chałka zachowuje świeżość  na następny dzień. Była dalej mięciutka i delikatna. Te z piekarni nie są już tak dobre, kiedy poleżą. Moja wegańska chałka była równie pyszna, jak świeżo upieczona.

Chałka z kruszonką

Wegańska chałka drożdżowa

Wegańska chałka drożdżowa

Chałka idealna, miękka, delikatna i aromatyczna.
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto drożdżowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 sztuki
Przygotowanie 2 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 szklanki (550g) mąki pszennej tortowej lub orkiszowej białej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7g suszonych
  • ¼ szklanki (60g) cukru lub 1 łyżeczka cukru i pozostała część - cukier kokosowy, erytrol itp)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 1 ¾ szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) do posmarowania chałek

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru lub cukru kokosowego, erytrolu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie

  • Przygotowuję rozczyn: drożdże oraz 1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego oraz 1 łyżeczkę cukru, mieszam w miseczce. Dodaję łyżkę mąki i mieszam razem. Odstawiam na 10 minut.
  • Resztę mąki przesiewam do dużej miski. Wsypuję cukier, sól, wlewam olej, rozczyn drożdżowy i resztę wody lub mleka.
  • Mieszam początkowo łyżką, później wyrabiam ciasto. Jeśli masz mikser, to użyj haka do wyrabiania ciast drożdżowych.
  • Ciasto wyrabiam 10 minut. Musi być gładkie, miękkie i elastyczne. Powinno być lekko klejące.
  • Odstawiam ciasto w misce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Powinno leżakować w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  • Kiedy już trochę wyrośnie, odgazowuję je, wbijając w nie pięść. Po ok pół godzinie robię to ponownie. W sumie dwa razy w trakcie wyrastania ciasta.
  • Ciasto dziele na dwie równe części.
  • Każdą z nich, dzielę na 5 mniejszych części, z których na oprószonym mąką blacie, tworzę wałki o długości ok 25 - 30 cm.
  • Wałki układam obok siebie. Z jednej strony łączę je ze sobą, zlepiając ciasto.
  • Biorę jeden zewnętrzny wałek i przekładam go nad dwoma sąsiednimi. Następnie biorę zewnętrzy wałek z drugiej strony i również przekladam nad sąsiednimi dwoma. Robię tak, aż zaplotę całą chałkę. Końce zlepam ze sobą i zawijam pod spód.
  • Z drugiej porcji ciasta formułuję drugą chałkę.
  • Układam chałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu.
  • Chałki smaruję aquafabą i posypuję kruszonką.
  • Piekę ok 20-25 minut do momentu, kiedy włożony w nie patyczek pozostanie suchy.
  • Upieczone chałki wykładam na kratkę, by przestugły. Kroję wystudzone.

Kruszonka

  • Mąkę i cukier mieszam w misce. Dodaję olej i wyrabiam całość aż powstanie kruszące się ciasto.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Dajcie znać koniecznie, jak Wam smakowała taka chałka wegańska. Wysyłajcie zdjęcia i oznaczajcie mnie na Facebooku czy Instagramie, bym mogła zobaczyć Wasze dzieła.

(Visited 21 017 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Uwielbiam ten przepis ❤ Moja starsza siostra jest weganką i gdyby nie jej narzekanie, że nie piekę chałki dla niej to nie trafilabym na ten przepis
    Chaleczka zawsze wychodzi idealnie ❤ Tym razem zrobiłam dla rodziców w wersji z rodzynkami i wyszła cudownie ❤❤
    Bardzo bardzo bardzo dziękuję za przepis ❤❤❤❤

  2. Chałka wyszła wspaniała. Ilość płynu (mleka czy wody) trzeba po prostu zawsze regulować, bo to zwyczajnie zależy od mąki, z której się piecze. Jedna potrzebuje mniej, inna więcej wody, więc trzeba dolewać ostrożnie i kontrolować jej ilość. Tym razem dodałam trochę mniej mleka niż w przepisie.

  3. 1 star
    Byłem naprawdę entuzjastycznie nastawiony do przepisu, jednak z oryginalnej proporcji wyszło mi niemalże ciasto naleśnikowe. Dodałem mąki, by osiągnąć wspomnianą później konsystencję, jednak finalny wypiek bardziej przypominał chleb z kruszonką.

    1. Przykro mi, że przepis tak słabo oceniłeś. Bardzo to dziwne, że ciasto wyszło aż tak płynne, jeśli robiłeś wszystko zgodnie z przepisem. Po dodaniu większej ilości mąki a nie zwiększeniu ilości cukru czy oleju smak chałki dużo stracił. Mimo wszystko polecam spróbować jeszcze raz. Pozdrawiam.

      1. 5 stars
        Ja zrobiłem na Święta i zmniejszyłem ilość wody, nie pamietam dokładnie ile. Zaraz zabieram się za robienie następnej i sprawdzę dokładnie ile jej daję. A pierwsza wyszła super. Kolor po dodaniu kurkumy był super, a na wierzch dałem margarynę bez laktozy, bo nie mam aquafaby. Aaa i z kruszonką coś będę eksperymentował, bo chyba jestem przyzwyczajony do innej 🙂

  4. Moje ciasto jest bardzo rzadkie. Nie ma możliwości formowania… Czy użyć 0.5 szkl. mniej mleka czy po prostu upiec placek drożdżowy? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating