Karnawał trwa w najlepsze. Na blogu jest już cała gamą przepisów na bezglutenowe i nie bezglutenowe, wegańskie i nie wegańskie pączki – o tu, możesz zobaczyć je wszystkie: PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK. Prosiliście mnie jednak o przepis na bezglutenowe pączki pieczone wegańskie i takie właśnie dla Was stworzyłam. Zapraszam do przygotowania!
Przepis na bezglutenowe pączki pieczone jest bardzo prosty. Tak naprawdę możesz użyć dowolnej z ulubionych mąk bezglutenowych, dodać skrobię ziemniaczaną lub z tapioki i resztę podanych w przepisie składników. Ważne, by pilnować konsystencji surowego ciasta. Musi być ostatecznie taka, jak jak na filmiku dodanym do przepisu.
Konsystencja ciasta na bezglutenowe pączki pieczone
Każda z mąk bezglutenowych inaczej chłonie płyn, więc ta konsystencja surowego ciasta jest kluczowa. Nie bój się dodać więcej wody lub mleka jeśli ciasto jest gęstsze niż pokazałam. Tak samo, jeśli ciasto jest bardzo rzadkie. Jeśli mieszasz je już ponad 5 minut i nie gęstnieje, a wiesz, że wszystkie składniki na 100% są dodane, szczególnie łupiny babki jajowatej, dosyp więcej mąki jaglanej lub ryżowej. Wyczucie odpowiedniego nawodnienia ciasta przychodzi z czasem i z doświadczeniem. Nie poddawaj się po pierwszych porażkach. Z każdą kolejną próbą będzie lepiej. Jestem o tym przekonana, bo przecież mi też nie wszystko od razu wychodziło.
Pączki, jakie widzisz na zdjęciach robiłam z innego zestawu mąk niż ostatecznie zamieściłam w przepisie. Jeśli zrobisz dokładnie według przepisu, wyjdą Ci pączki trochę jaśniejsze.
Robiłam je kilka razy, z różnych mąk i zawsze się udawały. Te z mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i jaglanej smakowały nam po prostu najbardziej, dlatego właśnie ten przepis postanowiłam zamieścić.
Tak jak pisałam na początku, możesz te mąki zmienić i zastąpić innymi. Każdy z nas ma swoje ulubione. Śmiem twierdzić, że jeśli tylko trzymamy się konsystencji, każda mąka nada się super. Nie polecam jednak mąki kokosowej w większej ilości. Może zbyt mocno wpłynąć na proporcje ciasta i pozostałych składników, gdyż jest mega chłonna.
Jak upiec bezglutenowe pączki pieczone?
Pączki ze zdjęć piekłam w foremce na muffinki, dlatego po wyrośnięciu niektóre wyglądają trochę jak babeczki. Nam to nie przeszkadzało, ale domyślam się, że niektóre dzieci mogą nie być zadowolone, że miały być pączki, a są babeczki. 😉 Aby tego uniknąć, możemy włożyć mniej ciasta do foremek lub użyć specjalnej formy do donatów. Jeśli upieczemy je po prostu na płaskiej blaszce, mogą się trochę rozlać na boki i będą lekko spłaszczone.
Najlepiej jest nadziać je dżemem lub konfiturą po upieczeniu. Jak widać na filmiku, może być trudniej włożyć dżem do środka przed pieczeniam.
Zapraszam do pieczenia pączków na Tłusty Czwartek, tak aby ten czwartek był nieco mniej tłusty, a równie smakowity. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowała taka wersja pączków bezglutenowych pieczonych.
Bezglutenowe pączki pieczone Wegańskie
Składniki
zaczyn
- 1 opakowanie drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
- ⅓ szklanki ciepłego mleka roślinnego lub wody ciepłej
ciasto właściwe
- ½ szklanki mąki kukurydzianej - 60 g lub ryżowej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki jaglanej 60g
- ⅔ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki 100 g
- ¼ szklanki oleju 50 g
- 2 łyżki łupin babki jajowatej 16 g
- ¼ szklanki cukru lub erytrolu 50 g
- 1½ szklanki mleka lub wody ciepłej
- 3 łyżki gładkiego dżemy lub konfitury
Lukier z soku z pomarańcy
- 1 pomarańcza czerwona
- 1 szklanka cukru pudru. Można użyć zmielonego na puder erytrolu.
Wykonanie
- Składniki zaczynu mieszam w miseczce. Odstawiam przykryty folią zaczyn na ok 10 minut.
- Następnie mąki przesiewam i dodaję wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn.
- wyrabiam ciasto łyżką. Początkowo ciasto będzie rzadkie, ale z czasem gęstnieje.Po kilku minutach powinno mieć konsystencję jak na filmiku.
- Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około godziny.
- Smaruję formy olejem. Na filmie dłonie posypuję mąką, ale zdecydowanie łatwiej było jeśli smarowałam je również olejem i tę opcję polecam.
- Formułuję małe bułeczki i władam do foremek.
- Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 °C.
- Wstawiam do piekarnika i piekę ok 20 minut.
- W czasie pieczenia przygotowuję lukier.
- W soku z 1 pomarańczy rozpuszczam przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier na pączkach lubisz. Ok 1 szklanka powinna wystarczyć.
- Jeszcze ciepłe pączki nadziewam dżemem i zanurzam w miseczce z lukrem.
- Smacznego!
Dzień dobry 🙂
mam pytanie, czy do zaczynu jest jakiś zamiennik drożdży ? nie mogę tego spożywać, a nie ukrywam że bym z chęcia spróbowała zrobić takie cudo.. 🙂
Witam czym mogę zastąpić łupin babki?