Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą

Fit batoniki jaglane z orzechami, suszonymi owocami, polane czekoladą są pysznym i prostym pomysłem na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy energetyczną, zdrową przekąskę w ciągu dnia. Chrupiące, pożywne, słodkie i pyszne.

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą

Często pytacie mnie o przepisy na śniadania czy takie, które można dzieciom dać do przedszkola czy szkoły. Ten przepis jest właśnie jednym z takich, które się do tego świetnie nadają. Poza tymi, które znajdziecie w tym śniadaniowym e-booku oczywiście. Fit batoniki jaglane z orzechami owocami suszonymi i czekoladą

Zdrowa i pożywna kasza jaglana w formie zwykłej jaglanki może się nudzić. Te fit batoniki jaglane z polewą czekoladową sprawią, że znów ją pokochacie.

Przepis na te fit batoniki możecie dostosować do własnych preferencji smakowych. Możecie do nich dodać różne orzechy, płatki, dowolne suszone owoce. W zależności od tego, co możecie i co akurat macie pod ręką. Ilości poszczególnych dodatków również są dowolne. Możecie próbować, bawić się w tworzenie swojej wersji batoników jaglanych. Zaangażujcie dzieci, a na pewno jeszcze chętniej będą po takie batoniki sięgały.

Dobrej zabawy i smacznego!

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladą

Fit batoniki jaglane z orzechami, bakaliami i czekoladą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 24 sztuki
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g suszonych jagód goji
  • 30 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów lub innych orzechów
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie

  • Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka. Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
  • Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
  • Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut. Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
  • Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej - miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia. Smacznego!
Podoba się przepis?Wypróbuj i pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Fit batoniki jaglane z orzechami owocami suszonymi i czekoladą


Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe, bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w baner poniżej, poznasz szczegóły. Zapraszam

(Visited 3 422 times, 2 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą”

  1. Wszędzie gdzie szukałam przepisu na fit-batoniki, przepisy bazowały na suszonych owocach i płatkach owsianych. To generalnie nie byłoby problemem, ale… brak czekolady już tak.

    Przetestowałam wczoraj Twój przepis i muszę powiedzieć, że batoniki są genialne. To mały problem… bo zjadłam ich za dużo. Mimo, że można je uznać za „fit” to w takiej ilości co wczoraj pochłonęłam, na pewno nie było fit :-). Nie mniej – dzięki za super przepis!

  2. Cudowne, smaczne, zdrowe. Zajadamy się nimi bez pamięci. Wejdą na stałe do listy rarytasów do naszego menu. Pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating