Fit batoniki jaglane z orzechami, suszonymi owocami, polane czekoladą są pysznym i prostym pomysłem na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy energetyczną, zdrową przekąskę w ciągu dnia. Chrupiące, pożywne, słodkie i pyszne.
Często pytacie mnie o przepisy na śniadania czy takie, które można dzieciom dać do przedszkola czy szkoły. Ten przepis jest właśnie jednym z takich, które się do tego świetnie nadają. Poza tymi, które znajdziecie w tym śniadaniowym e-booku oczywiście.
Zdrowa i pożywna kasza jaglana w formie zwykłej jaglanki może się nudzić. Te fit batoniki jaglane z polewą czekoladową sprawią, że znów ją pokochacie.
Przepis na te fit batoniki możecie dostosować do własnych preferencji smakowych. Możecie do nich dodać różne orzechy, płatki, dowolne suszone owoce. W zależności od tego, co możecie i co akurat macie pod ręką. Ilości poszczególnych dodatków również są dowolne. Możecie próbować, bawić się w tworzenie swojej wersji batoników jaglanych. Zaangażujcie dzieci, a na pewno jeszcze chętniej będą po takie batoniki sięgały.
Dobrej zabawy i smacznego!
Fit batoniki jaglane z orzechami, bakaliami i czekoladą
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 3 suszone daktyle lub ok 1 łyżeczka dowolnego słodzidła
- 1 dojrzały banan
- 50 g pestek słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonych jagód goji
- 30 g rodzynek
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g migdałów lub innych orzechów
- 2 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie
- Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą przez dłuższą chwilę, by nie była gorzka. Zalewam w garnku 2 szklankami gorącego mleka lub ostatecznie wody. Dodaję 3 daktyle i gotuję na wolnym ogniu do miękkości ok 15 minut.
- Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję rozgniecionego widelcem banana. Wsypuję posiekane pestki dyni, połowę migdałów( resztę pozostawiam dla ozdoby) słonecznik i pozostałe bakalie. Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców, jakie masz pod ręką. Mieszam i w razie czego dosładzam dowolnym słodzidłem według gustu.
- Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wielkości ok 20x30cm. Rozkładam równomiernie i ugniatam.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 20 minut. Po tym czasie lekko studzę, delikatnie ciepłe wyjmuję wraz z papierem z blaszki i kładę na blat lub deskę do krojenia. Kroję w prostokąty.
- Czekoladę siekam na drobniejsze kawałki, wsypuję do miski wraz z olejem kokosowym i roztapiam w kąpieli wodnej - miskę kładę na garnuszek z wrzątkiem tak, by dno miski nie dotykało wody. Mieszam aż do rozpuszczenia. Czekoladą polewam batoniki. i wstawiam do lodówki do wystudzenia. Smacznego!
Wszędzie gdzie szukałam przepisu na fit-batoniki, przepisy bazowały na suszonych owocach i płatkach owsianych. To generalnie nie byłoby problemem, ale… brak czekolady już tak.
Przetestowałam wczoraj Twój przepis i muszę powiedzieć, że batoniki są genialne. To mały problem… bo zjadłam ich za dużo. Mimo, że można je uznać za „fit” to w takiej ilości co wczoraj pochłonęłam, na pewno nie było fit :-). Nie mniej – dzięki za super przepis!
O, bardzo się cieszę, że tak smakowało 🙂 Super! Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
Cudowne, smaczne, zdrowe. Zajadamy się nimi bez pamięci. Wejdą na stałe do listy rarytasów do naszego menu. Pychotka
Ale się cieszę! Super! 🙂 dziękuję za taki miły komentarz!