Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskieKto nie lubi muffinek? Przygotowanie zajmuje chwilę, w piekarniku wystarczy im 12 minut i szybko stygną poza tym zawsze się udają i nie wymagają użycia miksera! Chyba nie potrzeba więcej argumentów? 😉 Dziś zapraszam Was na wersję marchewkową muffinek. Takie muffinki marchewkowe smakują cudownie, są puszyste i mięciutkie. Uwielbiane przez dzieciaków i nie tylko 🙂

W mojej wersji muffinki nie zawierają mleka, jajek ani glutenu. Co do cukru, to oczywiście możecie wybrać ten, którego używacie na co dzień, kokosowy, trzcinowy, ksylitol, erytrol. Marchewkowe muffinki bezglutenowe i wegańskie możecie wzbogacić dodatkowo o ulubione orzechy, nasiona, pokrojone owoce, np. jabłka czy banany. Informacje o zamiennikach dodałam na końcu przepisu, byście mogli dostosować przepis do własnych potrzeb i do własnej diety.

Zapraszam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu na muffinki marchewkowe. Babeczki bez glutenowe i wegańskie w sam raz na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki 🙂 Polecam, bo są pyszne! 🙂

Wydruk przepisu
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
  2. W misce mieszam suche składniki, mąki, cukier, cynamon, gałkę, sól, proszek i sodę. W drugiej misce mieszam mokre składniki: wodę (najpierw daję 1/3 szklanki i ewentualnie dolewam po wymieszaniu całej masy w zależności od tego jak mokra była marchewka) olej, ocet, aquafabę i olejek pomarańczowy.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką. dodaję tartą marchewkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i suche, dolewam resztę wody. Do ciasta można dodać ulubione orzechy.
  4. Do przygotowanych foremek wlewam ciasto. Tak do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piekę 12 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche. Studzę na kratce.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje

Zamienniki:

  • Mąkę owsianą można zastąpić mąką gryczaną jasną
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką
  • Jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem, możesz całość mąk w przepisie zastąpić mąką orkiszową lub pszenną
  • * Aquafabę możesz zastąpić 2 jajkami jeśli ich nie unikasz w diecie
  • Cynamon i gałkę możesz zastąpić mieszanką do pierników lub całkiem pominąć
  • Ocet jabłkowy możesz zastąpić sokiem z cytryny

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie

Jak możecie zauważyć zastępuję jajka w przepisach aquafabą. Jest to idealny zamiennik jajka. Zapraszam do mojej GRUPY NA FACEBOOKU, gdzie dzielimy się doświadczeniami z wypiekami bez mleka, jajek i glutenu. Ostatnio stworzyłam infografikę, która wyjaśnia podstawowe informacje o niej. Tutaj jest też artykuł gdzie opisuję ją szerzej. Aquafaba

(Visited 2 018 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Czy ta Aquafaba powinna być zawsze taka glutowata, aby mieć właściwości jajozastępcze? Babeczki wyszły pyszne, ale jakby klapnięte.

  2. Mam spory zapas mąki kasztanowej i z orzechów tygrysich. Jest szansa, że te muffinki wyjdą, jeśli użyję którejś z wymienionych mąk? Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  3. Czy można ją zamrażać? I jak długo możne stać w lodówce? Dziękuję za Twoją twórczość kuchenną, jest niezwykle cenna dla tych co chcą zdrowiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *