fbpx

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskieKto nie lubi muffinek? Przygotowanie zajmuje chwilę, w piekarniku wystarczy im 12 minut i szybko stygną poza tym zawsze się udają i nie wymagają użycia miksera! Chyba nie potrzeba więcej argumentów? 😉 Dziś zapraszam Was na wersję marchewkową muffinek. Takie muffinki marchewkowe smakują cudownie, są puszyste i mięciutkie. Uwielbiane przez dzieciaków i nie tylko 🙂

W mojej wersji muffinki nie zawierają mleka, jajek ani glutenu. Co do cukru, to oczywiście możecie wybrać ten, którego używacie na co dzień, kokosowy, trzcinowy, ksylitol, erytrol. Marchewkowe muffinki bezglutenowe i wegańskie możecie wzbogacić dodatkowo o ulubione orzechy, nasiona, pokrojone owoce, np. jabłka czy banany. Informacje o zamiennikach dodałam na końcu przepisu, byście mogli dostosować przepis do własnych potrzeb i do własnej diety.

Zapraszam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu na muffinki marchewkowe. Babeczki bez glutenowe i wegańskie w sam raz na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki 🙂 Polecam, bo są pyszne! 🙂

Wydruk przepisu
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 12 minut
Porcje
babeczek
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0,5 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru, cukru kokosowego, erytrolu, ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 6 łyżek Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 250 g tartej, odciśniętej z soku marchewki lub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku pomarańczowego lub łyżka soku z pomarańczy
Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
  2. W misce mieszam suche składniki, mąki, cukier, cynamon, gałkę, sól, proszek i sodę. W drugiej misce mieszam mokre składniki: wodę (najpierw daję 1/3 szklanki i ewentualnie dolewam po wymieszaniu całej masy w zależności od tego jak mokra była marchewka) olej, ocet, aquafabę i olejek pomarańczowy.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką. dodaję tartą marchewkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i suche, dolewam resztę wody. Do ciasta można dodać ulubione orzechy.
  4. Do przygotowanych foremek wlewam ciasto. Tak do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piekę 12 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche. Studzę na kratce.
  5. Smacznego!
Pozostałe informacje

Zamienniki:

  • Mąkę owsianą można zastąpić mąką gryczaną jasną
  • Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką
  • Jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem, możesz całość mąk w przepisie zastąpić mąką orkiszową lub pszenną
  • * Aquafabę możesz zastąpić 2 jajkami jeśli ich nie unikasz w diecie
  • Cynamon i gałkę możesz zastąpić mieszanką do pierników lub całkiem pominąć
  • Ocet jabłkowy możesz zastąpić sokiem z cytryny

Muffinki marchewkowe bezglutenowe i wegańskie

Jak możecie zauważyć zastępuję jajka w przepisach aquafabą. Jest to idealny zamiennik jajka. Zapraszam do mojej GRUPY NA FACEBOOKU, gdzie dzielimy się doświadczeniami z wypiekami bez mleka, jajek i glutenu. Ostatnio stworzyłam infografikę, która wyjaśnia podstawowe informacje o niej. Tutaj jest też artykuł gdzie opisuję ją szerzej. Aquafaba

(Visited 4 255 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. jedno mnie zastanawia we wszystkich przepisach na ciasta. po co olej. chleb rośnie bez oleju i jajek

  2. czy jest szansa, ze muffinki wyjdą z mąką jaglaną, gryczaną lub amarantusową? z którą najlepiej próbować;)?

  3. Czy ta Aquafaba powinna być zawsze taka glutowata, aby mieć właściwości jajozastępcze? Babeczki wyszły pyszne, ale jakby klapnięte.

  4. Mam spory zapas mąki kasztanowej i z orzechów tygrysich. Jest szansa, że te muffinki wyjdą, jeśli użyję którejś z wymienionych mąk? Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Czy można ją zamrażać? I jak długo możne stać w lodówce? Dziękuję za Twoją twórczość kuchenną, jest niezwykle cenna dla tych co chcą zdrowiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *