placki z dyni z jabłkiem
Wydrukuj przepis

Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania5 mins
Czas całkowity15 mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje: 2 osoby
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wody gazowanej, lub mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
  • Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
  • Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
  • Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
  • Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
  • Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Notes

  • Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę :) Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić :)