Bułki do hamburgerów, które są do kupienia w sklepach, są nafaszerowane chemią i nie smakują tak dobrze, jak domowe. Ostatnimi czasy często robimy hamburgery w domu.
Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe bułki do hamburgerów. Bułki hamburgerowe zrobione własnoręcznie smakują dużo lepiej. Są pyszne, mięciutkie i pachnące, a co najważniejsze wiemy, co w nich jest.
Przygotowanie bułek do hamburgerów w domu nie jest tak trudne i pracochłonne, jak by się mogło wydawać. Wymaga trochę czasu, bo jednak ciasto musi wyrosnąć. Proces ten przyspieszam jednak, wkładając miskę z ciastem do piekarnika ustawionego na 40-50 stopni C. Wtedy wyrastanie trwa ok. 30 minut.
W wersji bezglutenowej i bezjajecznej polecam bułki owsiane, które do hamburgerów bardzo dobrze się sprawdzają.
Przepis nie jest moim autorskim pomysłem. Jest zaczerpnięty z bloga Road Trip Bus z moimi lekkimi modyfikacjami.
Zapraszam do wypróbowania!
Bułki do hamburgerów bez mleka
Ingredients
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła lub 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 duże jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka sezamu u mnie czarny
Instructions
- Mąkę przesiewam do miski.
- Do ciepłej wody wsypuję drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam. Miskę z rozczynem kładę na garnuszek z ciepłą wodą, by rozczyn był cały czas ciepły. Odstawiam na 15 minut.
- Jajko roztrzepuję i odlewam część (będzie potrzebna do posmarowania bułek z góry) Odlewam ok 1/4 jajka. Masło roztapiam.
- Do miski z mąką wlewam wyrośnięty rozczyn, jedną część jajka, sól i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam początkowo łyżką. Dodaję roztopione masło i wyrabiam na gładkie ciasto ok 10 minut.
- Ciasto przykrywam folią aluminiową i odkładam do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik ustawiony na 40-50 st. C., wtedy wyrastanie trwa ok 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto dzielę na części i formułuję bułeczki ściągając boki pod spód. Kulki ciasta lekko spłaszczam dłonią i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywam je szczelnie folią, pozostawiając trochę miejsca, by bułki swobodnie mogły wyrosnąć. Odstawiam na do wyrośnięcia na ok pół godziny.
- Rozgrzewam piekarnik do 200st. C grzałka góra dół.
- Bułeczki smaruję resztą roztrzepanego jajka i posypuję sezamem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200st. C i piekę ok 15 minut.
Ile dni można je przechowywać?
Maks 3 dni. Na drugi czy trzeci dzień po lekkim przypieczeniu dalej będą pyszne.
Czy konieczna jest druga łyżeczka cukru do już wyrośniętego zaczynu? Czy można ją pominąć?
Myślę, że z jedną też wyrosną. Druga łyżeczka nie jest bardzo konieczna. Bardziej, dla smaku.
Jaka mąkę bezglutenową mogę użyć zamiast pszennej?
Czy można zrobić bez jajka?
Tak, można jajko pominąć.
Wyglądają naprawdę pysznie. Nigdy nie próbowałem robić bułek samodzielnie, ale chyba czas najwyższy!
Zdecydowanie warto je zrobić samemu 🙂 Polecam 🙂
Witam, fajny przepis. Jesli nie mozemy jajka to po prostu mamy je pominąć i tez wyjda?
Tak, wyjdą 🙂 trzeba będzie jednak dać trochę mniej mąki. Powodzenia!