Bułki do hamburgerów prosty przepis na bułki hamburgerowe

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

 

Bułki do hamburgerówBułki do hamburgerów, które są do kupienia w sklepach, są nafaszerowane chemią i nie smakują tak dobrze, jak domowe. Ostatnimi czasy często robimy hamburgery w domu. 

Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe bułki do hamburgerów. Bułki hamburgerowe zrobione własnoręcznie smakują dużo lepiej. Są pyszne, mięciutkie i pachnące, a co najważniejsze wiemy, co w nich jest.

 

Przygotowanie bułek do hamburgerów w domu nie jest tak trudne i pracochłonne, jak by się mogło wydawać. Wymaga trochę czasu, bo jednak ciasto musi wyrosnąć. Proces ten przyspieszam jednak, wkładając miskę z ciastem do piekarnika ustawionego na 40-50 stopni C. Wtedy wyrastanie trwa ok. 30 minut.

W wersji bezglutenowej i bezjajecznej polecam bułki owsiane, które do hamburgerów bardzo dobrze się sprawdzają.

Przepis nie jest moim autorskim pomysłem. Jest zaczerpnięty z bloga Road Trip Bus z moimi lekkimi modyfikacjami.

Zapraszam do wypróbowania!

Wydruk przepisu
Bułki do hamburgerów bez mleka
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
bułki
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła lub 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sezamu u mnie czarny
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
bułki
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła lub 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sezamu u mnie czarny
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam do miski.
  2. Do ciepłej wody wsypuję drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam. Miskę z rozczynem kładę na garnuszek z ciepłą wodą, by rozczyn był cały czas ciepły. Odstawiam na 15 minut.
  3. Jajko roztrzepuję i odlewam część (będzie potrzebna do posmarowania bułek z góry) Odlewam ok 1/4 jajka. Masło roztapiam.
  4. Do miski z mąką wlewam wyrośnięty rozczyn, jedną część jajka, sól i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam początkowo łyżką. Dodaję roztopione masło i wyrabiam na gładkie ciasto ok 10 minut.
  5. Ciasto przykrywam folią aluminiową i odkładam do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik ustawiony na 40-50 st. C., wtedy wyrastanie trwa ok 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielę na części i formułuję bułeczki ściągając boki pod spód. Kulki ciasta lekko spłaszczam dłonią i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykrywam je szczelnie folią, pozostawiając trochę miejsca, by bułki swobodnie mogły wyrosnąć. Odstawiam na do wyrośnięcia na ok pół godziny.
  8. Rozgrzewam piekarnik do 200st. C grzałka góra dół.
  9. Bułeczki smaruję resztą roztrzepanego jajka i posypuję sezamem.
  10. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200st. C i piekę ok 15 minut.

Bułki do hamburgerów

 

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika? Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂


(Visited 356 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

4 Odpowiedzi do “Bułki do hamburgerów prosty przepis na bułki hamburgerowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *