You are currently viewing Bułki do hamburgerów prosty przepis na bułki hamburgerowe
Bułki do hamburgerów prosty przepis na bułki hamburgerowe

Bułki do hamburgerów, które są do kupienia w sklepach, są nafaszerowane chemią i nie smakują tak dobrze, jak domowe. Ostatnimi czasy często robimy hamburgery w domu. 

Bułki do hamburgerówDlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe bułki do hamburgerów. Bułki hamburgerowe zrobione własnoręcznie smakują dużo lepiej. Są pyszne, mięciutkie i pachnące, a co najważniejsze wiemy, co w nich jest.

 

Przygotowanie bułek do hamburgerów w domu nie jest tak trudne i pracochłonne, jak by się mogło wydawać. Wymaga trochę czasu, bo jednak ciasto musi wyrosnąć. Proces ten przyspieszam jednak, wkładając miskę z ciastem do piekarnika ustawionego na 40-50 stopni C. Wtedy wyrastanie trwa ok. 30 minut.

W wersji bezglutenowej i bezjajecznej polecam bułki owsiane, które do hamburgerów bardzo dobrze się sprawdzają.

Przepis nie jest moim autorskim pomysłem. Jest zaczerpnięty z bloga Road Trip Bus z moimi lekkimi modyfikacjami.

Zapraszam do wypróbowania!

Fishburger z sosem z tatarskim

Bułki do hamburgerów bez mleka

Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 bułki
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła lub 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sezamu u mnie czarny

Wykonanie

  • Mąkę przesiewam do miski.
  • Do ciepłej wody wsypuję drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam. Miskę z rozczynem kładę na garnuszek z ciepłą wodą, by rozczyn był cały czas ciepły. Odstawiam na 15 minut.
  • Jajko roztrzepuję i odlewam część (będzie potrzebna do posmarowania bułek z góry) Odlewam ok 1/4 jajka. Masło roztapiam.
  • Do miski z mąką wlewam wyrośnięty rozczyn, jedną część jajka, sól i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam początkowo łyżką. Dodaję roztopione masło i wyrabiam na gładkie ciasto ok 10 minut.
  • Ciasto przykrywam folią aluminiową i odkładam do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik ustawiony na 40-50 st. C., wtedy wyrastanie trwa ok 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na części i formułuję bułeczki ściągając boki pod spód. Kulki ciasta lekko spłaszczam dłonią i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywam je szczelnie folią, pozostawiając trochę miejsca, by bułki swobodnie mogły wyrosnąć. Odstawiam na do wyrośnięcia na ok pół godziny.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200st. C grzałka góra dół.
  • Bułeczki smaruję resztą roztrzepanego jajka i posypuję sezamem.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200st. C i piekę ok 15 minut.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Bułki do hamburgerów

 

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika? Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

(Visited 11 799 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 11 komentarzy

  1. Monika

    Ile dni można je przechowywać?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Maks 3 dni. Na drugi czy trzeci dzień po lekkim przypieczeniu dalej będą pyszne.

  2. Monika

    Czy konieczna jest druga łyżeczka cukru do już wyrośniętego zaczynu? Czy można ją pominąć?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że z jedną też wyrosną. Druga łyżeczka nie jest bardzo konieczna. Bardziej, dla smaku.

  3. Awatar użytkownika
    Monika

    Jaka mąkę bezglutenową mogę użyć zamiast pszennej?

  4. Emi

    Czy można zrobić bez jajka?

  5. Adrian

    Wyglądają naprawdę pysznie. Nigdy nie próbowałem robić bułek samodzielnie, ale chyba czas najwyższy!

  6. Linda

    Witam, fajny przepis. Jesli nie mozemy jajka to po prostu mamy je pominąć i tez wyjda?

Dodaj komentarz

Recipe Rating