Bułki do hamburgerów prosty przepis na bułki hamburgerowe

Bułki do hamburgerów, które są do kupienia w sklepach, są nafaszerowane chemią i nie smakują tak dobrze, jak domowe. Ostatnimi czasy często robimy hamburgery w domu. 

Bułki do hamburgerówDlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na domowe bułki do hamburgerów. Bułki hamburgerowe zrobione własnoręcznie smakują dużo lepiej. Są pyszne, mięciutkie i pachnące, a co najważniejsze wiemy, co w nich jest.

 

Przygotowanie bułek do hamburgerów w domu nie jest tak trudne i pracochłonne, jak by się mogło wydawać. Wymaga trochę czasu, bo jednak ciasto musi wyrosnąć. Proces ten przyspieszam jednak, wkładając miskę z ciastem do piekarnika ustawionego na 40-50 stopni C. Wtedy wyrastanie trwa ok. 30 minut.

W wersji bezglutenowej i bezjajecznej polecam bułki owsiane, które do hamburgerów bardzo dobrze się sprawdzają.

Przepis nie jest moim autorskim pomysłem. Jest zaczerpnięty z bloga Road Trip Bus z moimi lekkimi modyfikacjami.

Zapraszam do wypróbowania!

Fishburger z sosem z tatarskim

Bułki do hamburgerów bez mleka

Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 bułki
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła lub 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sezamu u mnie czarny

Wykonanie

  • Mąkę przesiewam do miski.
  • Do ciepłej wody wsypuję drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam. Miskę z rozczynem kładę na garnuszek z ciepłą wodą, by rozczyn był cały czas ciepły. Odstawiam na 15 minut.
  • Jajko roztrzepuję i odlewam część (będzie potrzebna do posmarowania bułek z góry) Odlewam ok 1/4 jajka. Masło roztapiam.
  • Do miski z mąką wlewam wyrośnięty rozczyn, jedną część jajka, sól i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam początkowo łyżką. Dodaję roztopione masło i wyrabiam na gładkie ciasto ok 10 minut.
  • Ciasto przykrywam folią aluminiową i odkładam do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik ustawiony na 40-50 st. C., wtedy wyrastanie trwa ok 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto dzielę na części i formułuję bułeczki ściągając boki pod spód. Kulki ciasta lekko spłaszczam dłonią i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywam je szczelnie folią, pozostawiając trochę miejsca, by bułki swobodnie mogły wyrosnąć. Odstawiam na do wyrośnięcia na ok pół godziny.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200st. C grzałka góra dół.
  • Bułeczki smaruję resztą roztrzepanego jajka i posypuję sezamem.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200st. C i piekę ok 15 minut.
Podoba się przepis?Wypróbuj i pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Bułki do hamburgerów

 

Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika? Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

(Visited 6 943 times, 6 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating