Jestem w tym roku mistrzem we wstawianiu przepisów po czasie. W sensie po sezonie. Jeszcze mam dwa przepisy z jagodami, które czekają w kolejce do wstawienia. To nic, że jagód już nie ma. 😀 Dziś — orzeźwiający napój na lato, czyli lemoniada arbuzowa. Mamy końcówkę sierpnia.
Lemoniada arbuzowa – przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę
Na szczęście mają być jeszcze upały, więc liczę, że jeszcze ktoś z Was skorzysta z przepisu. Jeśli nie, to będzie już na blogu na „zaś“.
Będąc na wakacjach i jadając w różnych miejscach, spotkałam się z różnymi smakami lemoniad. Myślę, że tego typu napoje stały się modne, co mnie bardzo cieszyło. Bardzo lubię lemoniadę klasyczną, więc chętnie sięgałam po różne nowości smakowe. Niestety nie zawsze to, co zamówiłam, wyglądało i smakowało tak, jak sobie wyobrażałam.
Kiedy więc wróciłam do domu, w głowie zrodziła mi się myśl, by zrobić sobie swoją wersję lemoniady. Tak powstała ta lemoniada arbuzowa, którą widzicie na zdjęciu.
W ten weekend podałam ją gościom na imprezie urodzinowej córki i stała się hitem! Szczególnie z dodatkiem żurawinowej wódki. 😉
Ja niestety tej wersji nie wypróbowałam, bo jestem matka karmiąca. Zadowoliłam się samą lemoniadą arbuzową i to mi wystarczyło.
Orzeźwia, schładza i smakuje. Cudowny napój na lato. Kupujcie arbuzy, póki są i zróbcie sobie lemoniadę! Polecam!
Lemoniada arbuzowa z miętą
Składniki
- 0,5 średniej wielkości arbuza najlepiej bez pestek
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
- 0,5 litra wody
- kilka gałązek mięty pieprzowej
Wykonanie
- Miąższ arbuza kroję na części i usuwam pestki, jeśli są. Kilka ładnych kawałków kroję w kostkę i układam na talerzyku, który wstawiam do zamrażarki. Będą z nich kostki arbuzowych lodów.
- Cytryny myję, roluję o blat, by zmiękły i wyciskam z nich sok. Do soku z cytryn dodaję miód i mieszam do połączenia.
- Arbuza, wodę i sok z cytryn z miodem blenduję dokładnie w blenderze np. kielichowym.
- Przelewam przez drobne sitko do naczynia, przecierając łyżką. Dodaję miętę, gniotąc ją wcześniej w dłoniach, by wydobyć więcej aromatu.
- Lemoniadę arbuzową podaję z kostkami lodu, zmrożonym arbuzem i cząstkami cytryny. Smacznego!
U Ciebie nawet lemoniada wygląda pięknie, kusząco i wykwintnie. Będziemy ją sączyć n=w najbliższy weekend 🙂
Oj, miło mi to słyszeć 🙂 Dzięki! Udanego weekendu zatem życzę 😉