Lemoniada arbuzowa z miętą

Jestem w tym roku mistrzem we wstawianiu przepisów po czasie. W sensie po sezonie. Jeszcze mam dwa przepisy z jagodami, które czekają w kolejce do wstawienia. To nic, że jagód już nie ma. 😀 Dziś — orzeźwiający napój na lato, czyli lemoniada arbuzowa. Mamy końcówkę sierpnia. lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

Lemoniada arbuzowa – przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę

 

Na szczęście mają być jeszcze upały, więc liczę, że jeszcze ktoś z Was skorzysta z przepisu. Jeśli nie, to będzie już na blogu na „zaś„.

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

Będąc na wakacjach i jadając w różnych miejscach, spotkałam się z różnymi smakami lemoniad. Myślę, że tego typu napoje stały się modne, co mnie bardzo cieszyło. Bardzo lubię lemoniadę klasyczną, więc chętnie sięgałam po różne nowości smakowe. Niestety nie zawsze to, co zamówiłam, wyglądało i smakowało tak, jak sobie wyobrażałam.

Kiedy więc wróciłam do domu, w głowie zrodziła mi się myśl, by zrobić sobie swoją wersję lemoniady. Tak powstała ta lemoniada arbuzowa, którą widzicie na zdjęciu.

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

W ten weekend podałam ją gościom na imprezie urodzinowej córki i stała się hitem! Szczególnie z dodatkiem żurawinowej wódki. 😉
Ja niestety tej wersji nie wypróbowałam, bo jestem matka karmiąca. Zadowoliłam się samą lemoniadą arbuzową i to mi wystarczyło.

Orzeźwia, schładza i smakuje. Cudowny napój na lato. Kupujcie arbuzy, póki są i zróbcie sobie lemoniadę! Polecam!

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

Lemoniada arbuzowa z miętą

Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 litra
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 średniej wielkości arbuza najlepiej bez pestek
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 0,5 litra wody
  • kilka gałązek mięty pieprzowej

Wykonanie

  • Miąższ arbuza kroję na części i usuwam pestki, jeśli są. Kilka ładnych kawałków kroję w kostkę i układam na talerzyku, który wstawiam do zamrażarki. Będą z nich kostki arbuzowych lodów.
  • Cytryny myję, roluję o blat, by zmiękły i wyciskam z nich sok. Do soku z cytryn dodaję miód i mieszam do połączenia.
  • Arbuza, wodę i sok z cytryn z miodem blenduję dokładnie w blenderze np. kielichowym.
  • Przelewam przez drobne sitko do naczynia, przecierając łyżką. Dodaję miętę, gniotąc ją wcześniej w dłoniach, by wydobyć więcej aromatu.
  • Lemoniadę arbuzową podaję z kostkami lodu, zmrożonym arbuzem i cząstkami cytryny. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

przepis na lemoniadę z arbuza

 

Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne napoje:

Kawa frappe migdałowo – waniliowa

3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki

Kawa Inka latte matcha

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem

(Visited 1 650 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Lemoniada arbuzowa z miętą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *