Lemoniada arbuzowa z miętą

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

Lemoniada arbuzowa – przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę

Jestem w tym roku mistrzem we wstawianiu przepisów po czasie. W sensie po sezonie. Jeszcze mam dwa przepisy z jagodami, które czekają w kolejce do wstawienia. To nic, że jagód już nie ma. 😀 Dziś — orzeźwiający napój na lato, czyli lemoniada arbuzowa. Mamy końcówkę sierpnia. Na szczęście mają być jeszcze upały, więc liczę, że jeszcze ktoś z Was skorzysta z przepisu. Jeśli nie, to będzie już na blogu na „zaś„.

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

Będąc na wakacjach i jadając w różnych miejscach, spotkałam się z różnymi smakami lemoniad. Myślę, że tego typu napoje stały się modne, co mnie bardzo cieszyło. Bardzo lubię lemoniadę klasyczną, więc chętnie sięgałam po różne nowości smakowe. Niestety nie zawsze to, co zamówiłam, wyglądało i smakowało tak, jak sobie wyobrażałam.

Kiedy więc wróciłam do domu, w głowie zrodziła mi się myśl, by zrobić sobie swoją wersję lemoniady. Tak powstała ta lemoniada arbuzowa, którą widzicie na zdjęciu.

lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę

W ten weekend podałam ją gościom na imprezie urodzinowej córki i stała się hitem! Szczególnie z dodatkiem żurawinowej wódki. 😉
Ja niestety tej wersji nie wypróbowałam, bo jestem matka karmiąca. Zadowoliłam się samą lemoniadą arbuzową i to mi wystarczyło.

Orzeźwia, schładza i smakuje. Cudowny napój na lato. Kupujcie arbuzy, póki są i zróbcie sobie lemoniadę! Polecam!

Wydruk przepisu
Lemoniada arbuzowa z miętą
lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
litra
Składniki
  • 0,5 średniej wielkości arbuza najlepiej bez pestek
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 0,5 litra wody
  • kilka gałązek mięty pieprzowej
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
litra
Składniki
  • 0,5 średniej wielkości arbuza najlepiej bez pestek
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 0,5 litra wody
  • kilka gałązek mięty pieprzowej
lemoniada arbuzowa przepis na lemoniadę
Sposób przygotowania
  1. Miąższ arbuza kroję na części i usuwam pestki, jeśli są. Kilka ładnych kawałków kroję w kostkę i układam na talerzyku, który wstawiam do zamrażarki. Będą z nich kostki arbuzowych lodów.
  2. Cytryny myję, roluję o blat, by zmiękły i wyciskam z nich sok. Do soku z cytryn dodaję miód i mieszam do połączenia.
  3. Arbuza, wodę i sok z cytryn z miodem blenduję dokładnie w blenderze np. kielichowym.
  4. Przelewam przez drobne sitko do naczynia, przecierając łyżką. Dodaję miętę, gniotąc ją wcześniej w dłoniach, by wydobyć więcej aromatu.
  5. Lemoniadę arbuzową podaję z kostkami lodu, zmrożonym arbuzem i cząstkami cytryny. Smacznego!

przepis na lemoniadę z arbuza

 

Sprawdź pozostałe przepisy na pyszne napoje:

Kawa frappe migdałowo – waniliowa

3 przepisy na soki z jarmużem z wyciskarki

Kawa Inka latte matcha

Karmelowa kawa Inka malowana solonym karmelem


(Visited 1 531 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Lemoniada arbuzowa z miętą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *