You are currently viewing Syrop z kwiatów czarnego bzu-przepis na zdrowie!
Syrop z kwiatów czarnego bzu-przepis na zdrowie!

Dziś zapraszam Was do spacerów po okolicznych parkach i lasach, by nazbierać trochę tych pięknych, kwitnących kwiatów i zrobić pyszny syrop z kwiatów czarnego bzu. Taki syrop z kwiatów czarnego bzu będzie Wam służył całą jesień i zimę wspomagając rodzinę w walce z przeziębieniami, a latem będzie pysznym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Dlaczego warto pić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Czarny bez rośnie powszechnie w naszym kraju. Od wieków wykorzystywano zarówno kwiaty, jak i owoce w celach leczniczych. Jest polecany w walce z przeziębieniem, stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, polifenole i składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, sód i potas.

Kwiaty czarnego bzu

Trzeba pamiętać jednak, że kwiatów czarnego bzu nie można spożywać na surowo. Trzeba je poddać obróbce termicznej lub wysuszyć, by pozbyć się związków toksycznych.

Z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować nalewkę, wino, ocet czy olej. Bardzo częstym sposobem na ich wykorzystanie w kuchni jest usmażenie ich w cieście naleśnikowym. Można przygotować również taki syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis znajdziecie poniżej.

Syrop ten wykonuje się z 4 składników. Oczywiście potrzebujemy kwiatów czarnego bzu, wody, soku z cytryny i cukru. Można taki syrop wykonać z zamienników cukru, np. z ksylitolem lub miodem, jednak żeby mieć 100% pewność, że taki syrop przetrwa do zimy, najlepiej w tym celu użyć zwykłego cukru. Ja użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, który poza sacharozą zawiera jeszcze cenne wartości odżywcze. Jeśli więc w takim syropie jest konieczny cukier w celu konserwacji, to polecam używać nieco zdrowszej jego wersji.

Zachęcam, bo czarny bez teraz kwitnie na potęgę i warto jego cenne właściwości zamknąć w buteleczki, by nas wspomagały w walce z infekcjami. Zapraszam do zrobienia syropu z kwiatów czarnego bzu dla siebie i dodawanie go do napoi, by wzmocnić odporność.

Ważna rzecz: nie zrywajmy zbyt dużej ilości kwiatów z jednego krzewu, by nie zaburzyć wzrostu 🙂

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu przepis na zdrowie

Kategoria: Napoje
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 buteleczki
Drukuj Zapisz

Składniki

  • ok. 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg cukru ja użyłam trzcinowego* można użyć miodu lub ksylitolu
  • 2 duże cytryny

Wykonanie

  • Zebrane kwiaty czarnego bzu rozkładam i pozostawiam, by wszystko, co w nich żyje, mogło się ewakuować 😉
  • Z baldachów odrywam kwiatki z jak najmniejszą ilością łodyżek. Te przy samych kwiatkach mogą zostać, jeśli te większe pozostawimy, syrop będzie gorzki. Można sobie pomóc widelcem, lub obcinać nożyczkami.
  • Kwiaty zalewam 1 litrem wrzącej wody i pozostawiam na ok 12 godzin.
  • Po tym czasie odcedzam dokładnie i do wody pachnącej kwiatami, wsypuję cukier oraz sok z cytryn. Doprowadzam do wrzenia, nie gotuję. Przelewam od razu do wyparzonych buteleczek, zakręcam i odwracam do góry dnem. Opatulam kocem, by słoiczki wystygły powoli.
  • Dodaję do wody, a w razie przeziębień podaję bez rozcieńczenia. Smacznego!

Notes

  • cukier trzcinowy nierafinowany możesz kupić tutaj
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

Może te przepisy Cię również zainteresują?

(Visited 6 864 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Maria

    Robię co roku i ciągle mało! Jest wyśmienity na przeziębienia. Również do drinka.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      O tak, idealny na przeziębienia. Do drinka jeszcze nie próbowałam, muszę kiedyś nadrobić!

  2. Właśnie zrobiłam – dzięki za insporacje 🙂
    Liczę, że ja Cię zaispiruję sokiem z czarnego bezu, bo już nie mogę się doczekać chwilim gdy będę go robić 🙂

  3. Opalanka

    Piękna półka w spiżarni z takim bzem w słoiczku!

Dodaj komentarz

Recipe Rating