fbpx

Syrop z kwiatów czarnego bzu-przepis na zdrowie!

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Dziś zapraszam Was do spacerów po okolicznych parkach i lasach, by nazbierać trochę tych pięknych, kwitnących kwiatów i zrobić pyszny syrop z kwiatów czarnego bzu. Taki syrop z czarnego bzu będzie Wam służył całą jesień i zimę wspomagając rodzinę w walce z przeziębieniami, a latem będzie pysznym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady.

Czarny bez rośnie powszechnie w naszym kraju. Od wieków wykorzystywano zarówno kwiaty, jak i owoce w celach leczniczych. Jest polecany w walce z przeziębieniem, stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, polifenole i składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, sód i potas.

Kwiaty czarnego bzu

Trzeba pamiętać jednak, że kwiatów czarnego bzu nie można spożywać na surowo. Trzeba je poddać obróbce termicznej lub wysuszyć, by pozbyć się związków toksycznych.

Z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować nalewkę, wino, ocet czy olej. Bardzo częstym sposobem na ich wykorzystanie w kuchni jest usmażenie ich w cieście naleśnikowym. Można przygotować również taki syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis znajdziecie poniżej.

Syrop z kwiatów czarnego bzu wykonuje się z 4 składników. Oczywiście potrzebujemy kwiatów czarnego bzu, wody, soku z cytryny i cukru. Można taki syrop wykonać z zamienników cukru, np. z ksylitolem lub miodem, jednak żeby mieć 100% pewność, że taki syrop przetrwa do zimy, najlepiej w tym celu użyć zwykłego cukru. Ja użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, który poza sacharozą zawiera jeszcze cenne wartości odżywcze. Jeśli więc w takim syropie jest konieczny cukier w celu konserwacji, to polecam używać nieco zdrowszej jego wersji.

Zachęcam, bo czarny bez teraz kwitnie na potęgę i warto jego cenne właściwości zamknąć w buteleczki, by nas wspomagały w walce z infekcjami. Zapraszam do zrobienia syropu z kwiatów czarnego bzu dla siebie i dodawanie go do napoi, by wzmocnić odporność.

Ważna rzecz: nie zrywajmy zbyt dużej ilości kwiatów z jednego krzewu, by nie zaburzyć wzrostu 🙂

Wydruk przepisu
Syrop z kwiatów czarnego bzu przepis na zdrowie
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Dania Napoje
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
buteleczki
Składniki
  • ok. 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg cukru ja użyłam trzcinowego* można użyć miodu lub ksylitolu
  • 2 duże cytryny
Dania Napoje
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
buteleczki
Składniki
  • ok. 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg cukru ja użyłam trzcinowego* można użyć miodu lub ksylitolu
  • 2 duże cytryny
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Sposób przygotowania
  1. Zebrane kwiaty czarnego bzu rozkładam i pozostawiam, by wszystko, co w nich żyje, mogło się ewakuować 😉
  2. Z baldachów odrywam kwiatki z jak najmniejszą ilością łodyżek. Te przy samych kwiatkach mogą zostać, jeśli te większe pozostawimy, syrop będzie gorzki. Można sobie pomóc widelcem, lub obcinać nożyczkami.
  3. Kwiaty zalewam 1 litrem wrzącej wody i pozostawiam na ok 12 godzin.
  4. Po tym czasie odcedzam dokładnie i do wody pachnącej kwiatami, wsypuję cukier oraz sok z cytryn. Doprowadzam do wrzenia, nie gotuję. Przelewam od razu do wyparzonych buteleczek, zakręcam i odwracam do góry dnem. Opatulam kocem, by słoiczki wystygły powoli.
  5. Dodaję do wody, a w razie przeziębień podaję bez rozcieńczenia. Smacznego!
Pozostałe informacje
  • cukier trzcinowy nierafinowany możesz kupić tutaj

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

Może te przepisy Cię również zainteresują?

Czekoladowa owsianka z sosem malinowym

Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy


(Visited 636 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

4 Odpowiedzi do “Syrop z kwiatów czarnego bzu-przepis na zdrowie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *