Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dziś zdradzę Wam przepis, który pochodzi z książki „Zielony Detox” Zbigniewa T. Nowak. Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy zrobiłam w zeszłym tygodniu, a pierwszy słoiczek, który otwarłam szybko się opróżnia. Nie wiem czy dżem doczeka jesieni 🙂

Cieszę się, że trafiłam na tę książkę. Są w niej opisane właściwości roślin wraz z kilkoma przepisami na przetwory. Autor opisuje znane nam rośliny typu czosnek, cebula, jagoda, żurawina ale również te bardziej egzotycznie brzmiące, choć dostępne w polskich sklepach czy aptekach: bakopa drobnolistna, cytryniec chiński, tarczyca bajkalska i wiele innych. Oprócz właściwości roślin autor podaje również konkretne informacje o chorobach, na które dana roślina działa leczniczo. Przykładowo możemy poczytać o roślinach pomagających na alergię, astmę, cukrzycę, depresję, miażdżycę i innych. Przeczytałam w niej wiele ciekawostek i bardzo serdecznie Wam tę książkę polecam. Można nabyć ją tutaj.

dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy

Czarna porzeczka – właściwości

Niepozorna roślina, którą wielu z nas ma w swoich ogrodach, a która jest najchętniej kupowanym od nas owocem przez inne kraje świata, zawiera w sobie mnóstwo zdrowia.

Owoce czarnej porzeczki mogą dostarczyć nam prawie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jest bardzo bogata w witaminę C. Potrafi jej nagromadzić nawet 400mg w 100g. Oprócz witaminy C porzeczka czarna zawiera również witaminę P czyli rutynę, a także witaminy B2, B6, PP, E, D, H (biotynę) oraz karoten. Skrywa także cały asortyment soli mineralnych: potas, żelazo, magnez, fosfor, siarka, miedź, cynk, mangan, molibden, a nawet rzadkie mikroelementy jak bor czy jod. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, a także pektyn, które działają pozytywnie na nasze jelita.

Owoce czarnej porzeczki działają wzmacniająco na nasz organizm, chronią przed wolnymi rodnikami, które niszczą nasze komórki i wywołują m.in. nowotwory. Są pomocne również po terapiach chemicznych, pomagają usunąć z organizmu szkodliwe metabolity. Co jest ważne dla osób np. po radio i chemioterapii.

Czarna porzeczka jest również bardzo pomocna dla naszego serca. Poprawia jego pracę, zapobiega miażdżycy, usprawnia przepływ krwi, uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne.

W książce jest kilka przepisów na przetwory z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy. Zrobiłam go z połowy porcji i wyszły mi 3 dość duże słoiczki.

Użyłam jabłek odmiany idared, w przepisie jest zawarta informacja by użyć papierówek. Ja nie miałam, więc użyłam innej odmiany. Jeśli użyjecie słodszych jabłek zmniejszcie po prostu ilość cukru.

Mój dżem wyszedł dość słodki. Oryginał z papierówkami jest raczej z tych kwaśniejszych.  Można go dosłodzić w razie czego w trakcie gotowania.

Taki dżem z czarnej porzeczki zawiera dużo pektyn, które pomagają usuwać resztek niestrawionych pokarmów z jelit, obniża frakcję LDL cholesterolu we krwi i poprawia krążenie. Osoby po przebytym udarze czy zawale serca powinny włączyć czarną porzeczkę do codziennej diety. Wpływa ochronnie na serce, mózg i naczynia krwionośne, Działa wzmacniająco na cały nasz organizm. Samo zdrowie!

Wszystkie powyższe informacje przeczytałam w książce Zielony Detox Zbigniewa T. Nowak

Tak więc po przydługim wstępie zapraszam na dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy.


(Visited 421 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy
dżem z czarnej porzeczki
Czas przygotowania 3 dni
Czas gotowania 30 minut
Porcje
słoików
Składniki
  • 2 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 1/2 kg jabłek najlepiej odmiany paierówka
  • 50 dkg cukru trzcinowego
  • 1 szt cytryny a raczej sok z jednej cytryny
  • 3 szt pomarańczy sok z 3 pomarańczy
Czas przygotowania 3 dni
Czas gotowania 30 minut
Porcje
słoików
Składniki
  • 2 kg owoców czarnej porzeczki
  • 1 1/2 kg jabłek najlepiej odmiany paierówka
  • 50 dkg cukru trzcinowego
  • 1 szt cytryny a raczej sok z jednej cytryny
  • 3 szt pomarańczy sok z 3 pomarańczy
dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
  1. Owoce po umyciu i odsączeniu z wody wkładam do garnuszka i zasypuję połową porcji cukru na 2-3 godziny.
  2. Następnie rozgniatam je w garnku i smażę na wolnym ogniu ciągle mieszając ok 30-40 minut. Smażenie to powtarzamy drugiego i trzeciego dnia (krócej 20-30minut)
  3. W trzecim dniu obieram jabłka, wycinam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Dodaję sok z 1 cytryny i drugą połowę cukru. Smażę na wolnym ogniu aż się rozpadną.
  4. Dodaję miazgę z jabłek do usmażonych porzeczek, wlewam sok z trzech pomarańczy i jeszcze chwilę smażę, aż konsystencja będzie dość gęsta. Można teraz dosłodzić jeśli jest taka potrzeba 🙂
  5. Gorący dżem nakładam do słoików uprzednio wyparzonych. Dżem można pasteryzować ok 15 minut. Ja nie pasteryzowałam, bo stwierdziłam, że po trzykrotnym smażeniu już nie ma takiej potrzeby i wystarczy zakręcić słoiki na gorąco i odłożyć do wystygnięcia owinięte ściereczką.

22 Odpowiedzi do “Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem i nutą pomarańczy”

  1. Bardzo bardzo lubimy domowe przetwory, soki, dżemy. Zaciekawiło mnie połączenie czarnej porzeczki z pomarańcza kiedyś wypróbuję z pewnością

  2. Trochę długo trwa przygotowywanie takiego dżemu, ale na pewno warto go zrobić. Niestety nie mam czarnych porzeczek, ale z chęcią kiedyś spróbuję zrobić 🙂

    1. Dość długo, ale zastanawiam się czy nie wystarczyłoby jednak jednorazowe smażenie i pasteryzacja. Choć pewnie chodzi o pozbycie się wody, bo do dżemu nie dodajemy żadnego zagęszczacza. Mimo to warto poświęcić trochę więcej czasu dla tego smaku 🙂

  3. Nareszcie się ukazał, czekałem na niego. Super, że na brązowym cukrze bo biały wyeliminowałem ze swojej diety. Z chęcią przetestuję. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *