Czy można zrobić naleśniki bez glutenu, mleka i w dodatku bez jajek? A no można! Ale czy będą smaczne jak te mączno-jajeczno-mleczne? Będą! Naleśniki bezglutenowe z poniższego przepisu są bardzo smaczne, elastyczne, nie kleją się do patelni, zupełnie jak ich tradycyjne odpowiedniki.
Połączenie tych trzech mąk w tej proporcji podpatrzyłam na tym blogu klik Olgi Smile. Jej przepisy swoją drogą bardzo Wam polecam, dla mnie jest mistrzynią w przygotowaniu przepisów na dania dla osób na różnych dietach.
Wracając do naleśników, moje dzieci jedzą je bardzo chętnie z różnymi dodatkami, najchętniej jadłyby je codziennie 🙂 Ale by było podrzucania patelnią! 😉
Naleśniki bezglutenowe na mleku roślinnym
Składniki dania: Naleśniki bezglutenowe na mleku roślinnym
- szklanka mąki gryczanej – ja używam gryczanej niepalonej
- szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mleka roślinnego (jedynie ryżowe odradzam, bo naleśniki mogą się kleić do patelni )
- 2 żółtka (lub 4 łyżki Aquafaby – zalewy z ciecierzycy, lub wody po gotowaniu ciecierzycy)
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie dania: Naleśniki bezglutenowe na mleku roślinnym
- Wszystkie składniki mieszam mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawiam na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam czy ciasto nie zgęstniało zbytnio i w razie potrzeby dolewam wody.
- Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, później już nie ma takiej potrzeby. Choć tu pewnie zależy od tego jaką macie patelnię.
- Zajadam 🙂
- Z podanej proporcji wychodzi ok 15 naleśników

(Visited 11 821 times, 1 visits today)
Pierwsze bezglutenowe, wegańskie nalesniki, ktore mi wyszły. Polecam przepis
Czy dobrze widzę że do ciasta należy dodać samr żółtka? Bo ktoś zapytał czy można zrezygnować z białek a w przepisie są napisane tylko żółtka
Tak, tak, same żółtka. Kasi chodziło o to, że nie może białek i aquafaby, która zastępuje białka. Jeśli Ty możesz jeść całe jajka, możesz dać zamiast dwóch żółtek jedno jajko.
A czym można zastąpić lub czy można pominąć białka i aquafabe? Nie mogę jajek, strączkowych i siemienia 🙁
Można pominąć, ale nie będą aż takie elastyczne. Można też spróbować użyć nasion chia zmielonych. Najlepiej wymieszać 1 łyżkę z 3 łyżkami gorącej wody i odstawić na kilka minut i to połączyć z resztą składników
Czym można zastąpić mąkę kukurydziana? Da radę np jaglana?
Myślę, że jaglana będzie ok 🙂
Pingback: Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym - Nicpoń w Kuchni