Ostatnio pokazałam Wam przepis na bezglutenowe naleśniki. Dziś chciałam podać przepis z ich wykorzystaniem. Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym. Kiedyś takie danie lądowało na naszym stole bardzo często.
Wielu z naszych przyjaciół i rodziny miało okazję ich spróbować. Wszystkim zawsze bardzo smakują takie naleśniki z farszem z mielonego mięsa, a podane z sosem czosnkowym są wręcz daniem idealnym 🙂
Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym
Składniki: Ciasto naleśnikowe w wersji z glutenem, mlekiem i jajkami
- 400 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oregano
Wykonanie: Ciasto naleśnikowe w wersji z glutenem, mlekiem i jajkami
- Wszystkie składniki wymieszać razem na gładko. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć smarując patelnię odrobiną oleju. Z podanych proporcji wychodzi ok 13-15 naleśników.
Składniki dania: Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym
- 600g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo – drobiowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200g sera żółtego (opcjonalnie)
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
- kubek jogurtu bałkańskiego (lub roślinnego)
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie dania: Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym
- Przygotowuję naleśniki wg tego przepisu ale z dodatkiem oregano do ciasta, lub tradycyjnego podanego powyżej.
- Przygotowuję sos czosnkowy: jogurt, majonez mieszam ze sobą. Dodaję sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiam do lodówki.
- Na oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodaję mielone mięso, sól, pieprz i łyżkę przyprawy gyros.
- Do smażącego się mięsa dodaję koncentrat pomidorowy.
- Paprykę kroję w niedużą kostkę i dodaję na patelnię. Duszę całość, aż papryka będzie miękka.
- Po wyłączeniu gazu na patelnię dodaję łyżkę startego sera i kukurydzę. Mieszam.
- Farsz układam na naleśnikach i składam je jak na krokiety. Przekładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypuję resztą tartego sera i zapiekam w 160ºC 10-15 minut.
- Podaję z sosem czosnkowym.
- Smacznego!
(Visited 6 635 times, 1 visits today)
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)