Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem czosnkowymOstatnio pokazałam Wam przepis na bezglutenowe naleśniki. Dziś chciałam podać przepis z ich wykorzystaniem. Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym. Kiedyś takie danie lądowało na naszym stole bardzo często.

Wielu z naszych przyjaciół i rodziny miało okazję ich spróbować. Wszystkim zawsze bardzo smakują takie naleśniki z farszem z mielonego mięsa, a podane z  sosem czosnkowym są wręcz daniem idealnym 🙂

Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym

Składniki: Ciasto naleśnikowe w wersji z glutenem, mlekiem i jajkami

  • 400 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oregano

Wykonanie: Ciasto naleśnikowe w wersji z glutenem, mlekiem i jajkami

  • Wszystkie składniki wymieszać razem na gładko. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć smarując patelnię odrobiną oleju. Z podanych proporcji wychodzi ok 13-15 naleśników.

Składniki dania: Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym

  • 600g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo – drobiowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200g sera żółtego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • kubek jogurtu bałkańskiego (lub roślinnego)
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie dania: Naleśniki z farszem z mielonego mięsa z sosem czosnkowym

  • Przygotowuję naleśniki wg tego przepisu ale z dodatkiem oregano do ciasta, lub tradycyjnego podanego powyżej.
  • Przygotowuję sos czosnkowy: jogurt, majonez mieszam ze sobą. Dodaję sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiam do lodówki.
  • Na oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodaję mielone mięso, sól, pieprz i łyżkę przyprawy gyros.
  • Do smażącego się mięsa dodaję koncentrat pomidorowy.
  • Paprykę kroję w niedużą kostkę i dodaję na patelnię. Duszę całość, aż papryka będzie miękka.
  • Po wyłączeniu gazu na patelnię dodaję łyżkę startego sera i kukurydzę. Mieszam.
  • Farsz układam na naleśnikach i składam je jak na krokiety. Przekładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypuję resztą tartego sera i zapiekam w 160ºC 10-15 minut.
  • Podaję z sosem czosnkowym.
  • Smacznego!
(Visited 2 532 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *