Dziś zapraszam Was na przepyszne danie na obiad lub kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią. Danie lekkie, proste, a syci na długo. Papryka faszerowana gości na naszym stole bardzo często.
Czasem w wersji tradycyjnej z mięsem i ryżem, a czasem w bardziej meksykańskim stylu jak w tym przepisie klik na paprykę faszerowaną z mięsem mielonym i fasolą. Zdarza się i wersja z brukselką.
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Dziś pokażę Wam nasze ulubione połączenie smakowe czyli papryka faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i cukinią. Ten smak to istna uczta dla podniebienia. Jeśli jeszcze do tego dania podamy sos czosnkowy, to już w ogóle bajka!
Danie jest oczywiście bez glutenu i nabiału. Sos czosnkowy można zrobić z wegańskiego majonezu z aquafaby zmieszanego z jogurtem np kokosowym czy innym roślinnym. Polecam ten dodatek 🙂
Szykujcie papryki i do dzieła!
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Składniki
- 3 szt. papryki czerwonej
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 20 dkg pieczarek
- gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cukinii
- 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
- 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
- Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
- Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bezmlecznego.
Jeśli podoba CI się ten przepis, podziel się nim z innymi. Zapraszam na mój fanpage na Facebooku oraz profil na Instagram gdzie szczególnie w Insta Stories możesz podejrzeć moją pracę od kuchni, popatrzeć co mam na obiad, jak w gotowaniu pomagają dzieciaki i wiele innych, bardziej prywatnych rzeczy.
Standardowo zapraszam Cię również do grupy na Facebooku, gdzie zamieszamy przepisy i wspieramy się wzajemnie w pieczeniu i gotowaniu bez jajek i innych alergenów z użyciem Aquafaby.
Bardzo dobre papryczki, dziękuję za przepis 🙂 Miałam tylko 3 pomidory więc dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego a zamiast świeżego rozmarynu, suszony i sos czosnkowy do podania. Jak dla mnie super smak tylko trzeba lubić rozmaryn.
Wspaniale wygląda ta papryka. Akurat dwie czekają na mnie w lodówce, więc dzisiaj sprawdzę ten przepis.
O, no to mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po wypróbowaniu 🙂