fbpx

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Dziś zapraszam Was na przepyszne danie na obiad lub kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią. Danie lekkie, proste, a syci na długo. Papryka faszerowana gości na naszym stole bardzo często. Czasem w wersji tradycyjnej z mięsem i ryżem, a czasem w bardziej meksykańskim stylu jak w tym przepisie klik  na paprykę faszerowaną z mięsem mielonym i fasolą. Zdarza się i wersja z brukselką.

Dziś pokarzę Wam nasze ulubione połączenie smakowe czyli papryka faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i cukinią. Ten smak to istna uczta dla podniebienia. Jeśli jeszcze do tego dania podamy sos czosnkowy, to już w ogóle bajka!

Danie jest oczywiście bez glutenu i nabiału. Sos czosnkowy można zrobić z wegańskiego majonezu z aquafaby zmieszanego z jogurtem np kokosowym czy innym roślinnym. Polecam ten dodatek 🙂

Szykujcie papryki i do dzieła!

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią

Wydruk przepisu
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
papryki (6 połówek)
Składniki
  • 3 szt. papryki czerwonej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cukinii
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
  • 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
papryki (6 połówek)
Składniki
  • 3 szt. papryki czerwonej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cukinii
  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
  • 0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
  2. Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
  4. Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
  5. Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bezmlecznego.

Jeśli podoba CI się ten przepis, podziel się nim z innymi. Zapraszam na mój fanpage na Facebooku oraz profil na Instagram gdzie szczególnie w Insta Stories możesz podejrzeć moją pracę od kuchni, popatrzeć co mam na obiad, jak w gotowaniu pomagają dzieciaki i wiele innych, bardziej prywatnych rzeczy.

Standardowo zapraszam Cię również do grupy na Facebooku, gdzie zamieszamy przepisy i wspieramy się wzajemnie w pieczeniu i gotowaniu bez jajek i innych alergenów z użyciem Aquafaby.

 

(Visited 628 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *