Orzechowiec czyli miodowe ciasto z orzechami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

OrzechowiecDziś chciałam się z Wami podzielić dla odmiany przepisem na ciasto, które robi od lat moja teściowa – orzechowiec, czyli miodowe ciasto z orzechami. Nie jest ani bezglutenowe, ani wegańskie, ale postanowiłam mimo wszystko je wstawić. Czasem piekę normalne, klasyczne ciasta dla gości, a dla moich dzieci piekę coś, co one mogą jeść. Wy też tak robicie? Ten przepis miał się ukazać w e-booku, który niestety nie powstał z przyczyn niezależnych ode mnie. Mam nadzieję, że jeśli czasem wstawię coś tradycyjnego nie będziecie mieć mi tego za złe 🙂 Dajcie znać w komentarzach!

Trwają próby zrobienia tego ciasta w wersji bezglutenowo-bezmlecznej, Jeśli się powiodą to przepis pojawi się na blogu za kilka dni 🙂 Chcecie? Mam nadzieję, że chcecie 😉

Ciasto orzechowiec z chrupiącą, słodką, orzechowo-miodową glazurą w połączeniu z miodowym ciastem i budyniowym kremem to uczta dla podniebienia i oka, bo to przecież #ciastojakzobrazka! To ciasto musi się pojawić na wigilijnym stole. Piękne i pyszne! Krem budyniowy tutaj pasuje idealnie, a jego wykonanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, by budyń był całkowicie wystudzony przed miksowaniem z masłem i zabezpieczyć kuchnię przed fruwającym kremem wydobywającym się spod miksera, chyba że zastosujecie taki myk firmy #beko, który zobaczycie na tym filmiku. Super patent na wszelkie pryskające po całej kuchni masy 🙂

No a teraz zapraszam na przepis na orzechowiec, czyli miodowe ciasto z orzechami i masą budyniową. Mam nadzieję, że pojawi się na Waszych świątecznych stołach.

Wydruk przepisu
Orzechowiec czyli miodowe ciasto z orzechami
Orzechowiec
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
blaszka o wym. 35x27cm
Składniki
ciasto miodowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
karmel orzechowy
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
krem budyniowy
  • 2 śmietankowe budynie bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 ml wódki opcjonalnie
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje
blaszka o wym. 35x27cm
Składniki
ciasto miodowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
karmel orzechowy
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
krem budyniowy
  • 2 śmietankowe budynie bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 ml wódki opcjonalnie
Orzechowiec
Sposób przygotowania
ciasto miodowe
  1. Miód rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu. Sodę rozpuszczam w 2 łyżeczkach letniego mleka. Pozostałe składniki ciasta wkładam do miski, wlewam miód i sodę. Wyrabiam ręką lub w malakserze.
  2. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną wkładam do lodówki, drugą rozwałkowuję na papierze do pieczenia na prostokąt wielkości blachy. Wykładam blaszkę papierem z ciastem, wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180˚C na ok 10-15 minut.
  3. Posiekane drobno orzechy, cukier, masło i miód podgrzewam na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Wyjmuję drugą połowę ciasta, rozwałkowuję analogicznie jak poprzednio, wykładam na blaszkę i na górę układam karmel orzechowy. Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
krem budyniowy
  1. Budyń gotuję w 800ml mleka. Studzę. Masło ucieram z cukrem i powoli dodaję zimny budyń. Kiedy cały budyń jest już w masie, dodaję wódkę i ucieram jeszcze chwilę.
  2. Na spód blachy wkładam pierwszy płat ciasta, smaruję kremem i nakładam płat ciasta z orzechami. Wkładam do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


Ciasto jak z obrazka

 

(Visited 2 199 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Robiłam to ciasto na święta i było bez jajek, masła i mleka. Dlaczego przepis został zmieniony? Jest gdzieś stara wersja ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *