Inspiracje do wymyślania nowych przepisów przychodzą z różnych źródeł. Czasem oglądając jakieś tradycyjne przepisy, stwierdzam, że to jest coś, co chcę przerobić, czasem ktoś coś opowiada i nagle mnie oświeca. W przypadku tego przepisu na wegańskie lody brownie z malinami właśnie tak było. Szwagier opowiadał, że kupił sobie lody o smaku brownie z malinami. Pomyślałam sobie, że takie to bym z chęcią zjadła, za chwilę pojawił się pomysł jak takie zrobić w wersji zdrowszej.
Czasem, jeśli nie zrealizuję pomysłu od razu, albo chociaż nie zapiszę w notesie, pomysł gdzieś ucieka i zapominam. Tym razem musiałam. Po prostu musiałam zrobić te lody od razu! Zamroziłam więc banany, bo wiedziałam, że one będą podstawą. Upiekłam na szybko brownie i już miałam plan na następny dzień: wegańskie lody brownie z malinami.
Przepis na wegańskie lody brownie z malinami
Lody udały się znakomicie. Ich smak, no po prostu PETARDA! Oczywiście, jeśli lubisz smak czekolady i malin to na pewno będą i smakować. Zamiast malin można użyć innych owoców. Truskawki, borówki, jagody, poziomki, porzeczki sprawdzą się równie dobrze. Jeśli użyjesz bardziej słodkich owoców, możesz pominąć dodatek słodzika.
Struktura lodów jest idealna. Gładkość bananowej bazy, chrupkość zamrożonego brownie i kwaskowy smak malin razem tworzą kompozycję, której warto doświadczyć. Polecam Wam te wegańskie lody brownie z całego serducha.
Wegańskie lody brownie z malinami
Składniki
- 2 zamrożone w kawałkach banany
- 2 łyżki gorzkiego kakao lub karobu
- 1 łyżka masła orzechowego migdałowego, tahini lub oleju kokosowego
- 30 ml mleka roślinnego
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 łyżka dowolnego słodzika u mnie syrop z agawy
- 1/2 ciasta brownie z fasoli z przepisu, który podlinkowałam poniżej*
Wykonanie
- Tak jak pisałam w treści, dzień przed przygotowaniem lodów, trzeba zamrozić banany i maliny. Brownie z fasoli można zrobić dzień wcześniej lub kilka godzin przed, by zdążyło się wystudzić.
- Banany wkładam do mocnego blendera (musi być taki, który da radę skruszyć lód. Wsypuję kakao,masło orzechowe i mleko roślinne. Blenduję na gładką masę i przekładam ją do miski.
- Do tego samego blendera wsypuję maliny i słodziło. Miksuję na drobne kawałki, nie całkiem na masę. Wsypuję maliny do miski z masą kakaową, wkruszam kawałki brownie i mieszam.
- Przekładam masę do pojemnika na lody i wstawiam do zamrażarki. Po ok 30 minutach, mieszam i znów wstawiam. Po kolejnych 30 minutach lody powinny mieć już idealną konsystencję do nakładania i jedzenia.
- Drugim sposobem jest przygotowanie lodów ze świeżych bananów i malin. Wtedy dłużej będą musiały się mrozić. Można je również wlać do foremek na lody. Smacznego!
Uwagi
Nie no, one są obłędne!! <3
raz jadłam lody wege i totalnie mi nie przypadły do gustu :< ale te wyglądają obłędnie
Polecam spróbować. Myślę, że zmienisz zdanie o wege lodach 😉