1łyżkamasła orzechowegomigdałowego, tahini lub oleju kokosowego
30mlmleka roślinnego
1szklankamrożonych malin
1łyżkadowolnego słodzikau mnie syrop z agawy
1/2ciastabrownie z fasoliz przepisu, który podlinkowałam poniżej*
Wykonanie
Tak jak pisałam w treści, dzień przed przygotowaniem lodów, trzeba zamrozić banany i maliny. Brownie z fasoli można zrobić dzień wcześniej lub kilka godzin przed, by zdążyło się wystudzić.
Banany wkładam do mocnego blendera (musi być taki, który da radę skruszyć lód.
Wsypuję kakao,masło orzechowe i mleko roślinne. Blenduję na gładką masę i przekładam ją do miski.
Do tego samego blendera wsypuję maliny i słodziło. Miksuję na drobne kawałki, nie całkiem na masę. Wsypuję maliny do miski z masą kakaową, wkruszam kawałki brownie i mieszam.
Przekładam masę do pojemnika na lody i wstawiam do zamrażarki. Po ok 30 minutach, mieszam i znów wstawiam. Po kolejnych 30 minutach lody powinny mieć już idealną konsystencję do nakładania i jedzenia.
Drugim sposobem jest przygotowanie lodów ze świeżych bananów i malin. Wtedy dłużej będą musiały się mrozić. Można je również wlać do foremek na lody.
Smacznego!
Notes
*Przepis na brownie z fasoli znajdziesz tutaj: KLIKMożesz skorzystać też z takiego przepisu na brownie: KLIK