Drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami
Pyszne miękkie, puszyste drożdżówki wegańskie bez jajek i mleka z "serem" z ciecierzycy i pełnymi zdrowia jagodami
Czas przygotowania30 min.mins
Czas całkowity1 godz.hr30 min.mins
Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 8sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Ciasto na drożdżówki
3szklankimąki pszennej lub orkiszowej jasnej
3łyżki cukru
1/2łyżeczkisoli
30gdrożdży świeżych
1/4szklankioleju
1 1/4-1 1/2szklankimleka roślinnegolub wody
3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)można pominąć - zastępuje jajko, ale ciasto drożdżowe wychodzi bez jajka równie dobrze
ser z ciecierzycy
1puszkaciecierzycylub 240 g ugotowanej ciecierzycy
40gksylitolulub 50 g cukru
2łyżkiśmietany z puszki mleka kokosowegogęsta część dobrze schłodzonego mleka kokosowego z puszki
1łyżkabudyniu śmietankowego w proszku
skórka starta z połówki cytryny
1łyżkasoku z cytryny
1/2łyżkiekstraktu waniliowego
3/4szklankijagódlub innych owoców
Wykonanie
Przygotowuję rozczyn. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i dosypuję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut
W misce mieszam mąkę, cukier, dolewam rozczyn i ciepłą resztę mleka (najpierw ok 1 szklankę) aquafabę i sól, mieszam początkowo drewnianą łyżką później wyrabiam ciasto ręką. Jeśli masz maszynę do chleba lub dobry mikser będzie Ci łatwiej :) Ja nie posiadam więc wyrabiam rękami ;) Konsystencja powinna być dość luźna, miękka, ciasto może się kleić do dłoni. Jeśli jest za twarde dolewam trochę więcej mleka. Po chwili wyrabiania dodaję olej i wyrabiam dalej aż będzie gładkie. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5 godziny.
w międzyczasie kiedy ciasto rośnie przygotowuję ser z ciecierzycy :)
Wszystkie składniki miksuję blenderem razem do otrzymania gładkiej konsystencji.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozgrzewam piekarnik do 180st.C.
Chwilę wyrabiam wyrośnięte ciasto, pozbywając się powietrza.
Odrywam po kawałku ciasta i lekko posmarowanymi olejem rękoma formułuję kulę, kładę ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam tworząc w środku wgłębienie na masę "serową".
Kiedy mam już wszystkie drożdżówki gotowe, nakładam po łyżce "sera" na każdą z nich, posypuję jagodami i dociskam je lekko do masy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut.
Polewam lukrem, lub posypuję cukrem pudrem