Od dawna chodził za mną pomysł na eksperyment ze zrobieniem sera z jogurtu wegańskiego. W końcu odważyłam się i to zrobiłam. Tak proszę Państwa, powstał pyszny wegański ser z jogurtu — labneh! Tak więc zapraszam i Was do wypróbowania.
Jak zrobić wegański ser z jogurtu — labneh?
W sumie to dokładnie tak samo, jak zwykły ser z jogurtów greckich. Przepis jest bardzo prosty. Jogurty mieszamy z solą, można dodać ulubione przyprawy, zioła. Wieszamy zawinięty w gazę i czekamy. Oddzieli się woda, a jogurt zrobi się gęstszy i nabierze kremowej serowej konsystencji.
Im dłużej zostawimy ser do odciekania, tym gęstszy będzie. Mój, który widzicie na zdjęciach, spędził, wisząc w lodówce ok. 36 godzin.
Ten wegański jogurt nie odcieka aż tak mocno, jak zwykły. Cała woda wchłonęła w pieluchę tetrową, a do miski niewiele jej nakapało. Dlatego co jakiś czas wykręcałam wodę z pieluchy. Warto też co jakiś czas przemieszać zawartość pieluchy czy gazy, by woda ze środka również miała okazję się wchłonąć.
Serek, który powstaje jest kremowy, delikatny. Bardzo smaczny. Moja córka w trakcie sesji zdjęciowej podbierała co chwilę łyżeczką kolejną porcję. Na kanapki sprawdzi się idealnie.
Myślę, że taki wegański serek z jogurtu można wykorzystać do wielu różnych dań. Na tosty w towarzystwie szparagów lub gruszki i orzechów, jako farsz do tarty wytrawnej lub na słodko, lub zrobić z niego krem do tortu. Ja na pewno będę eksperymentować, a wynikami tych eksperymentów na pewno się podzielę!
Jaki jogurt jest najlepszy?
Serek labneh można zrobić praktycznie z każdego jogurtu naturalnego, czy to kupionego w sklepie, czy zrobionego własnoręcznie w domu. Jogurty przygotowane od podstaw w domu będą mocniej ociekać. Ja użyłam kokosowych jogurtów Pilos kupionych w Lidlu.
Zapraszam do wypróbowania!
Wegański ser z jogurtu Labneh
Equipment
- Gaza jałowa lub czysta tetrowa pielucha
- Miska
- Gumka recepturka
Składniki
- 4 kubeczki jogurtów roślinnych roślinne - u mnie kokosowe po 160g każdy.
- ½ łyżeczki soli
- ½ cytryny
Wykonanie
- Jogurty przekładam do miski. Dodaję sól i ewentualnie sok z cytryny. Mieszam dokładnie. Przekładam na miskę lub sitko wyłożone gazą. Składam skręcając i związując gazę gumką recepturką dość ciasno. Wieszam nad miską.
- Zostawiam na kilka godzin - ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przekładam całość do lodówki tak, by gaza wisiała i serek odciekał do miski. Przechowuję w lodówce ok 24-48 godzin.
- Co jakiś czas wykręcam, by pomóc odcisnąć wodę. Jeśli jednak przez gazę wydostaje się jogurt, zostawiam.
- Woda będzie wsiąkała również w samą gazę, więc ją też co jakiś czas wykręcam. Warto serek w gazie raz na jakiś czas przemieszać.
- To tyle. Serek mozna przełożyć do miski, dodać np. szczypiorek, rzodkiewkę i używać do kanapek.
- Smacznego!
Ten serek to sztos! mały bo mały ale i tak hit, 2 dni wisiał w lodówce jest jak taki typowy twaróg :)! zrobiłam z nim ruski farsz do naleśników, genialne. Jedyną małą wadą jest wyczuwalny smak cytryny ( w słodkich daniach nie przeszkadza ale w wytrawnych troszkę tak) czy można dodać mniej soku ? może po prostu powinnam kupić mniej dojrzałe cytryny, takie bardziej kwaśne ;p Super przepis, wybawienie dla ludzi którzy od lat nie jedzą nabiału.