Wegański ser z jogurtu – labneh

Od dawna chodził za mną pomysł na eksperyment ze zrobieniem sera z jogurtu wegańskiego. W końcu odważyłam się i to zrobiłam. Tak proszę Państwa, powstał pyszny wegański ser z jogurtu — labneh! Tak więc zapraszam i Was do wypróbowania.

Wegański ser z jogurtów labneh

Jak zrobić wegański ser z jogurtu labneh?

W sumie to dokładnie tak samo, jak zwykły ser z jogurtów greckich. Przepis jest bardzo prosty. Jogurty mieszamy z solą, można dodać ulubione przyprawy, zioła. Wieszamy zawinięty w gazę i czekamy. Oddzieli się woda, a jogurt zrobi się gęstszy i nabierze kremowej serowej konsystencji.

Im dłużej zostawimy ser do odciekania, tym gęstszy będzie. Mój, który widzicie na zdjęciach, spędził, wisząc w lodówce ok. 36 godzin.

Ten wegański jogurt nie odcieka aż tak mocno, jak zwykły. Cała woda wchłonęła w pieluchę tetrową, a do miski niewiele jej nakapało. Dlatego co jakiś czas wykręcałam wodę z pieluchy. Warto też co jakiś czas przemieszać zawartość pieluchy czy gazy, by woda ze środka również miała okazję się wchłonąć.

Serek, który powstaje jest kremowy, delikatny. Bardzo smaczny. Moja córka w trakcie sesji zdjęciowej podbierała co chwilę łyżeczką kolejną porcję. Na kanapki sprawdzi się idealnie.

Myślę, że taki wegański serek z jogurtu można wykorzystać do wielu różnych dań. Na tosty w towarzystwie szparagów lub gruszki i orzechów, jako farsz do tarty wytrawnej lub na słodko, lub zrobić z niego krem do tortu. Ja na pewno będę eksperymentować, a wynikami tych eksperymentów na pewno się podzielę!

Wegański ser z jogurtu Labneh

Jaki jogurt jest najlepszy?

Serek labneh można zrobić praktycznie z każdego jogurtu naturalnego, czy to kupionego w sklepie, czy zrobionego własnoręcznie w domu. Jogurty przygotowane od podstaw w domu będą mocniej ociekać. Ja użyłam kokosowych jogurtów Pilos kupionych w Lidlu.

Zapraszam do wypróbowania!

Wegański ser z jogurtu Labneh

Wegański ser z jogurtu Labneh

Pyszny, kremowy, wegański biały serek
Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Wegański ser
Autor: Karolina Nicpoń

Equipment

  • Gaza jałowa lub czysta tetrowa pielucha
  • Miska
  • Gumka recepturka
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 kubeczki jogurtów roślinnych roślinne - u mnie kokosowe po 160g każdy.
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ cytryny

Wykonanie

  • Jogurty przekładam do miski. Dodaję sól i ewentualnie sok z cytryny. Mieszam dokładnie. Przekładam na miskę lub sitko wyłożone gazą. Składam skręcając i związując gazę gumką recepturką dość ciasno. Wieszam nad miską.
  • Zostawiam na kilka godzin - ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie przekładam całość do lodówki tak, by gaza wisiała i serek odciekał do miski. Przechowuję w lodówce ok 24-48 godzin.
  • Co jakiś czas wykręcam, by pomóc odcisnąć wodę. Jeśli jednak przez gazę wydostaje się jogurt, zostawiam.
  • Woda będzie wsiąkała również w samą gazę, więc ją też co jakiś czas wykręcam. Warto serek w gazie raz na jakiś czas przemieszać.
  • To tyle. Serek mozna przełożyć do miski, dodać np. szczypiorek, rzodkiewkę i używać do kanapek.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Wegański labneh

(Visited 1 700 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

  1. Ten serek to sztos! mały bo mały ale i tak hit, 2 dni wisiał w lodówce jest jak taki typowy twaróg :)! zrobiłam z nim ruski farsz do naleśników, genialne. Jedyną małą wadą jest wyczuwalny smak cytryny ( w słodkich daniach nie przeszkadza ale w wytrawnych troszkę tak) czy można dodać mniej soku ? może po prostu powinnam kupić mniej dojrzałe cytryny, takie bardziej kwaśne ;p Super przepis, wybawienie dla ludzi którzy od lat nie jedzą nabiału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating