You are currently viewing Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem
Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Niedługo Święta Wielkanocne. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowy przepis na babkę. Tym razem jest to wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem.Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Na blogu mam już kilka przepisów na babki. Jest bezglutenowa i wegańska babka na aquafabie, bezglutenowa i wegańska babka piaskowa, a teraz coś dla osób, które mogą spożywać produkty z glutenem, ale nie mogą jeść nabiału i jajek.

Wegańska babka drożdżowa

Wegańska babka drożdżowa z lukrem kawowym to pyszna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko. Lukier ma cudowny, kawowy smak, który z delikatnie pomarańczowym ciastem drożdżowym zgrywa się w duet idealny. Dzięki temu, że używamy kawy zbożowej, spokojnie mogą ją zajadać dzieci. Ten przepis doskonale się sprawdzi na co dzień. Najlepiej smakuje na Wielkanoc ale i np. w niedzielne przedpołudnie w towarzystwie filiżanki kawy zbożowej Inka.

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Przepis na wegańską babkę drożdżową jest bardzo prosty. Wymaga trochę czasu, gdyż ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, ale ten czas wyrastania możemy wykorzystać na inne aktywności, których przed Świętami nie brakuje. Ważne jest, by ciasto dobrze wyrobić. Surowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być. Jeśli będziemy dosypywać większą ilość mąki, babka może wyjść zbyt twarda i słabo wyrośnięta.

Taka wegańska babka drożdżowa jest pyszna zaraz po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet kilka dni. Przechowuję ją w temperaturze pokojowej, przykrytą woreczkiem foliowym. Do trzech dni spokojnie można się nią zajadać. Dalej jest miękka i puszysta.

Zapach świeżej, ciepłej babki drożdżowej na pewno sprawi, że będzie Was kusiło rozkrojenie jej jeszcze ciepłej, ale jednak zalecam, by się powstrzymać. Najlepiej jest poczekać i kroić babkę całkowicie wystudzoną.

Dajcie znać, czy ją upiekliście i jak Wam smakowała. Jeśli uda Wam się zrobić zdjęcie i wysłać jako wiadomość na Facebooku czy mailem na adres: karolina.nicpon@gmail.com, to będę bardzo szczęśliwa. Na moim profilu na Facebooku jest specjalny album ze zdjęciami moich przepisów w Waszym wykonaniu. Zachęcam do wysyłania opinii i zdjęć.

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Kategoria: Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto drożdżowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma na babkę (ok 23 cm średnicy)
Przygotowanie 2 godz.
Łącznie 2 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Wegańska babka drożdżowa

  • 500 g mąki pszennej 3,5 szklanki
  • 30 g drożdży świeżych lub 12g suchych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru ok. 100g lub 1 łyżeczka cukru do zaczynu i 80g erytrolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 80 ml

Kawowy lukier

  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 5 łyżek gorącej wody
  • cukier puder lub erytrol zmielony na puder ok. 1/2 szklanki

Wykonanie

Wegańska babka drożdżowa

  • Z drożdży świeżych robimy zaczyn. Do kubka kruszę drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i wlewam 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, wsypuję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  • Mąkę przesiewam do dużej miski. Wsypuję sól, cukier, wlewam ekstrakt, zaczyn (lub drożdże suche) i resztę ciepłego mleka. Mieszam lub wyrabiam mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto będzie dość klejące. Po wstępnym wyrobieniu wlewam olej i wyrabiam dalej. Wyrabianie trwa ok 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
  • Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Standardowo ja przyspieszam ten proces, wkładając miskę do piekarnika ustawionego na 40st.C ( nie może być w piekarniku włączona wentylacja czy termoobieg) Wtedy po ok 30-40 minutach ciasto podwaja objętość. W temperaturze pokojowej twa to ok 1,5 godziny.
  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C bez termoobiegu.
  • Formę smaruję margaryną lub olejem kokosowym i wysypuję bułką tartą lub mąką.
  • Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Ciasto powinno zapełnić formę do ok 2/3 wysokości. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia aż do brzegów formy.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 35 minut, do czasu kiedy włożony do ciasta patyczek, pozostanie suchy.
  • Wyjmuję formę z piekarnika. Czekam aż trochę przestygnie i delikatnie wyjmuję babkę z formy.

Kawowy lukier

  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna zalewam 5 łyżkami gorącej wody. Dosypuję cukier puder, ciągle mieszając, do czasu, aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
  • Polewam lukrem gotową babkę drożdżową. Kroję wystudzoną.
    Kawowy lukier
  • Smacznego!

Notes

Używając erytrolu zamiast cukru możemy przygotować tę babkę w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Łyżeczka zwykłego cukru dodana do rozczynu wystarczy, by drożdże urosły. Ten cukier zostanie przez drożdże przerobiony, a słodyczy nada ciastu dodatek erytrolu lub ksylitolu.
Erytrol lub ksylitol warto wcześniej zmiksować, by łatwiej się w cieście rozpuścił.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegańska babka z kawowym lukrem

Przepis powstał we współpracy z marką Inka.

(Visited 3 068 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating