Jeśli tęsknisz za pysznym, delikatnym, idealnym, sernikowym smakiem, to mam coś dla Ciebie. Najlepszy sernik wegański z wiśniami. Sernik z jogurtów, a raczej z serka labneh, zrobionego z jogurtów wegańskich. Zapraszam!
Sernik wegański – jak taki zrobić?
Wiele jest przepisów na sernik wegański w internecie. Już na moim blogu znajdziecie kilka. Zazwyczaj przygotowuję takie serniki z dodatkiem kaszy jaglanej. Tak jak tutaj: Wegański seromak, jagielnik lub z ciecierzycy jak w tych drożdżówkach z jagodami i dyniowych mini serniczkach.
Robiłam również tofurniki oraz serniki z nerkowców, jednak nie jestem wielką fanką tych smaków. Soi unikam, a nerkowce w większych ilościach nie bardzo mi służą. Taką masę z nerkowców wykorzystałam chociażby w tym przepisie na wegańskie tiramisu.
Kiedy jednak pierwszy raz spróbowałam serka z jogurtów wegańskich, wiedziałam od razu, że muszę przygotować przepis na sernik z jego użyciem. Po kilku próbach doszłam do tego przepisu. Sernik jest bardzo deliktny, puszysty, nie opada.
W smaku przypomina sernik na zimno, choć jest pieczony. Piekę go jednak w niskiej temperaturze, przez co jest jasny, aksamitny i po prostu przepyszny!
Jeśli więc chcesz w końcu upiec sernik wegański z prawdziwego zdarzenia, musisz wypróbować ten przepis!
Wiem, że przygotowanie tego wegańskiego sernika może wydawać się czasochłonne. Trzeba przed pieczeniem przygotować ser z jogurtów, a po pieczeniu dobrze schłodzić sernik. Zapewniam jednak, że gra jest warta świeczki i efekt będzie zaskakująco smaczny!
Sernik wegański z jogurtów z wiśniami
Składniki
Ser z jogurtów
- 6 kubeczków jogurtów roślinnych u mnie kokosowe (po 150g każdy)
- ½ łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
Sernik wegański
- 550 g serka z jogurtów - tyle mniej więcej wychodzi ze składników powyżej
- ¼ szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) -można użyć skrobi ziemniaczanej i wanilii
- ¼ szklanki oleju (50g)
- ½ szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) (100g)
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Wykonanie
- Serek z jogurtów przygotowujemy tak samo jak w tym przepisie: Wegański serek labneh z jogurtów. Gotowy serek powinien mieć taką konsystencję:
- W misce mieszam wszystkie składniki na sernik oprócz aquafaby.
- W czystej, suchej misce ubijam aquafabę na pianę.
- Przekładam ubitą aquafabę do masy serowej i delikatnie mieszam masę łyżką.
- Przekładam do tortownicy/foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest dość rzadka, więc aby nie wypływała, trzeba wyłożyć i spód i boki formy. Na górę układam wiśnie.
- Piekę początkowo w 170°C przez 15 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 120°C i piekę 60 minut.
- Upieczony sernik pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
- Włóż do lodówki i schłódź kilka godzin. Dopiero taki dobrze schłodzony sernik wyjmij z formy i podawaj.
A czy jogurty z nerkowców też by się nadały do zrobienia sera
Co mozna dodać zamiast skropi ziemniaczanej-niesety alergia
Mogę aquafabę zamienić na białka jaj?
Będę piekła dla osoby uczulonej na białka mleka, nieweganki.
Tak, można dać ok 2 białka jaj ubite, a żółtka dodać do serka.
Dziękuję bardzo 🙂 Sernik wyszedł idealny 🙂 Najbardziej sernikowy wegański sernik jaki w życiu zrobiłam 🙂
Ooo! Bardzo się cieszę! 🙂 Dziękuję za komentarz i ocenę. To dla mnie bardzo cenne.
Co zamiast aquafaby?
Te zdjęcia są tak doskonałe i tak klimatyczne, że Twój sernik bierzemy w ciemno, chociaż jesteśmy pewni, że sam broni się swoim smakiem. Świetny pomysł na przepyszny deser w wersji wegańskiej! 🙂
Wow! Super przepis na pewno z niego skorzystam !
Cieszę się bardzo 🙂
Czy do tego sernika pasuje jakiś spód? Rochę obawiam się jego przekładania.
Pasowałby np taki spód jak w tej tarcie: https://nicponwkuchni.pl/tarta-ze-sliwkami-i-beza-weganska/
Ja bez spodu go przekładam i nie ma tragedii, ale musi być zimny. 🙂