Dziś zapraszam na nowy przepis z wykorzystaniem cukinii. Placki z cukinii i ciecierzycy. Pyszne i bardzo proste do wykonania.
Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Co roku o tej porze moje przepisy na ketchup z cukinii i kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną biją rekordy popularności. Dziś dołączy do nich kolejny świetny przepis na wykorzystanie cukinii – Placki z cukinii i ciecierzycy.
I choć dań z cukinii na moim blogu jest niemało, to i tak mam wrażenie, że każdy kolejny i tak jest na wagę złota.
Myślę, że ta receptura będzie deptała po piętach tamtym blogowym hitom.
Takie placki to idealny pomysł na szybki obiad czy ciepłą kolację. Pyszne, aromatyczne, syte. Podane z chili, kolendrą i jogurtem roślinnym są bardzo aromatyczne, wyraziste ale nie przesadnie ostre, Takie w sam raz! 🙂 Placuszki z cukinii i ciecierzycy są oczywiście również wegańskie i bezglutenowe
Polecam Wam bardzo serdecznie!
Placki z cukinii i ciecierzycy
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 nieduża cukinia starta na małych oczkach ok. 200g po odsączeniu)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu u mnie kokosowy
- 4 łyżki mąki z ciecietrzycy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- sól, pieprz
- kolendra lub natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie
- Cukinię trę na tarce o małych oczkach. Dodaję szczyptę soli, mieszam i odstawiam na sitko powieszone nad garnuszkiem lub miską na ok 15 minut.
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na łyżce oleju.
- Ciecierzycę wraz z przyprawą garam masala, szczyptą soli i pieprzu miksuję w malakserze dosłownie chwilę. Chcę by była tylko delikatnie rozdrobniona.
- Cukinię gniotę odciskając z niej nadmiar wody. Dodaję do ciecierzycy razem z podsmażona cukinią i czosnkiem.
- Mąkę z ciecierzycy łączę z wodą. Powstałą masę dodaję do ciecierzycy z cukinią. Następnie dodaję skrobię i jogurt.
- Całość mieszam łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, o konsystencji podobnej jak na placki ziemniaczane. Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni. Nakładam po łyżce ciasta na olej i smażę do zarumienienia z obu stron.
- Podaję z jogurtem, świeżą natką pietruszki lub kolendrą i chili.Smacznego!
Dzień dobry
Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić jakąś inną? Dysponuję: owsianą, orkiszową, z tapioki, kokosową, ryżową, jaglaną
Pozdrawiam
Sprawdzi się orkiszowa, owsiana, ryżowa lub jaglana.
Ja rzadko wykorzystywałam cukinię w kuchni, bo nie miałam na nią pomysłu. Zwykle przygotowywałam ją po prostu w panierce. Odkąd trafiłam na Twój przepis na kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną, stała się jednym z moich ulubionych warzyw wykorzystywanych w kuchni. Przepisu na placki jeszcze nie testowałam. Wyglądają smakowicie i mam nadzieję, że zasmakują moim dzieciom 🙂
Placki warzywne w każdym wydaniu sprawdzają się na szybki obiad 🙂 A jak komponuje się to połączenie z jogurtem kokosowym, nie za bardzo przebija się smak kokosa? Obawiam się, że może to być kontrastowe połączenie
Mleko kokosowe często daję do potraw w stylu indyjskim więc dla mnie tutaj to połączenie się zupełnie nie gryzie. 🙂 Polecam wypróbować
Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Przepraszam ale co z cebula i czosnkiem?
ojej, rzeczywiście pominęłam. 🙂 Już dopisałam.