You are currently viewing Placki z cukinii i ciecierzycy
Placki z cukinii i ciecierzycy

Dziś zapraszam na nowy przepis z wykorzystaniem cukinii. Placki z cukinii i ciecierzycy. Pyszne i bardzo proste do wykonania.

Placki z cukinii i ciecierzycy

Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Co roku o tej porze moje przepisy na ketchup z cukinii i kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną biją rekordy popularności. Dziś dołączy do nich kolejny świetny przepis na wykorzystanie cukinii – Placki z cukinii i ciecierzycy.

I choć dań z cukinii na moim blogu jest niemało, to i tak mam wrażenie, że każdy kolejny i tak jest na wagę złota.

Myślę, że ta receptura będzie deptała po piętach tamtym blogowym hitom.

Takie placki to idealny pomysł na szybki obiad czy ciepłą kolację. Pyszne, aromatyczne, syte. Podane z chili, kolendrą i jogurtem roślinnym są bardzo aromatyczne, wyraziste ale nie przesadnie ostre, Takie w sam raz! 🙂 Placuszki z cukinii i ciecierzycy są oczywiście również wegańskie i bezglutenowe

Polecam Wam bardzo serdecznie!

Placki z cukinii i ciecierzycy

Placki z cukinii i ciecierzycy

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: placki z cukinii
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 nieduża cukinia starta na małych oczkach ok. 200g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu u mnie kokosowy
  • 4 łyżki mąki z ciecietrzycy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • kolendra lub natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Cukinię trę na tarce o małych oczkach. Dodaję szczyptę soli, mieszam i odstawiam na sitko powieszone nad garnuszkiem lub miską na ok 15 minut.
  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na łyżce oleju.
  • Ciecierzycę wraz z przyprawą garam masala, szczyptą soli i pieprzu miksuję w malakserze dosłownie chwilę. Chcę by była tylko delikatnie rozdrobniona.
  • Cukinię gniotę odciskając z niej nadmiar wody. Dodaję do ciecierzycy razem z podsmażona cukinią i czosnkiem.
  • Mąkę z ciecierzycy łączę z wodą. Powstałą masę dodaję do ciecierzycy z cukinią. Następnie dodaję skrobię i jogurt.
  • Całość mieszam łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, o konsystencji podobnej jak na placki ziemniaczane. Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni. Nakładam po łyżce ciasta na olej i smażę do zarumienienia z obu stron.
  • Podaję z jogurtem, świeżą natką pietruszki lub kolendrą i chili.Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 6 865 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Agata

    Dzień dobry
    Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić jakąś inną? Dysponuję: owsianą, orkiszową, z tapioki, kokosową, ryżową, jaglaną
    Pozdrawiam

  2. Iza

    Ja rzadko wykorzystywałam cukinię w kuchni, bo nie miałam na nią pomysłu. Zwykle przygotowywałam ją po prostu w panierce. Odkąd trafiłam na Twój przepis na kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną, stała się jednym z moich ulubionych warzyw wykorzystywanych w kuchni. Przepisu na placki jeszcze nie testowałam. Wyglądają smakowicie i mam nadzieję, że zasmakują moim dzieciom 🙂

  3. kasza krakowska

    Placki warzywne w każdym wydaniu sprawdzają się na szybki obiad 🙂 A jak komponuje się to połączenie z jogurtem kokosowym, nie za bardzo przebija się smak kokosa? Obawiam się, że może to być kontrastowe połączenie

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Mleko kokosowe często daję do potraw w stylu indyjskim więc dla mnie tutaj to połączenie się zupełnie nie gryzie. 🙂 Polecam wypróbować

  4. Katarzyna

    Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia

  5. Kasia

    Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia

  6. metalfreak

    Przepraszam ale co z cebula i czosnkiem?

Dodaj komentarz

Recipe Rating