Placki z cukinii i ciecierzycy

Dziś zapraszam na nowy przepis z wykorzystaniem cukinii. Placki z cukinii i ciecierzycy. Pyszne i bardzo proste do wykonania.

Placki z cukinii i ciecierzycy

Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Co roku o tej porze moje przepisy na ketchup z cukinii i kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną biją rekordy popularności. Dziś dołączy do nich kolejny świetny przepis na wykorzystanie cukinii – Placki z cukinii i ciecierzycy.

I choć dań z cukinii na moim blogu jest niemało, to i tak mam wrażenie, że każdy kolejny i tak jest na wagę złota.

Myślę, że ta receptura będzie deptała po piętach tamtym blogowym hitom.

Takie placki to idealny pomysł na szybki obiad czy ciepłą kolację. Pyszne, aromatyczne, syte. Podane z chili, kolendrą i jogurtem roślinnym są bardzo aromatyczne, wyraziste ale nie przesadnie ostre, Takie w sam raz! 🙂 Placuszki z cukinii i ciecierzycy są oczywiście również wegańskie i bezglutenowe

Polecam Wam bardzo serdecznie!

Placki z cukinii i ciecierzycy

Placki z cukinii i ciecierzycy

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: placki z cukinii
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 nieduża cukinia starta na małych oczkach ok. 200g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu u mnie kokosowy
  • 4 łyżki mąki z ciecietrzycy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 4 łyżki wody
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • kolendra lub natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Cukinię trę na tarce o małych oczkach. Dodaję szczyptę soli, mieszam i odstawiam na sitko powieszone nad garnuszkiem lub miską na ok 15 minut.
  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na łyżce oleju.
  • Ciecierzycę wraz z przyprawą garam masala, szczyptą soli i pieprzu miksuję w malakserze dosłownie chwilę. Chcę by była tylko delikatnie rozdrobniona.
  • Cukinię gniotę odciskając z niej nadmiar wody. Dodaję do ciecierzycy razem z podsmażona cukinią i czosnkiem.
  • Mąkę z ciecierzycy łączę z wodą. Powstałą masę dodaję do ciecierzycy z cukinią. Następnie dodaję skrobię i jogurt.
  • Całość mieszam łyżką. Powinno powstać gęste ciasto, o konsystencji podobnej jak na placki ziemniaczane. Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni. Nakładam po łyżce ciasta na olej i smażę do zarumienienia z obu stron.
  • Podaję z jogurtem, świeżą natką pietruszki lub kolendrą i chili.Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

(Visited 712 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Placki z cukinii i ciecierzycy”

  1. Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia

  2. Cześć! Przechodzę na dietę bezglutenową i mam z tym pewien problem: większość przepisów opiera się na mące ryżowej, również tutaj, u Ciebie. Czy bierzesz pod uwagę kwestię arsenu w ryżu? Trochę się na ten temat naczytałam i nie wiem, co myśleć. Kupujesz może jakąś specjalną mąkę, bez arsenu? Istnieje w ogóle coś takiego? Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ potrzebuję rady kogoś, kto jest kompetentny w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie,
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating