½szklankipłatków owsianych bezglutenowychproporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
2łyżkimasła migdałowego lub orzechowego
szczyptasoli
Masa serowa wegańska
Wegański labneh z ok 600-650g jogurtu
1łyżkasoku z cytryny (jeśli nie był dodany do labneh wcześniej)
1 łyżeczka syropu z agawy lub innego roślinnego
½łyżeczkipasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego/ziarenek półówki laski wanilii
Karmelizowane morele z rozmarynem
6moreli
1łyżkaoleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
1łyżkasyropu z agawy/roślinnego/cukru kokosowego
gałązkarozmarynu
Wykonanie
Wszystkie składniki na spód miksuję w malakserze na klejącą masę. Przekładam na spód formy (można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą) i dociskam.
Do wegańskiego labneh dodaję 1 łyżeczkę syropu z agawy, sok z cytryny i wanilię. Wykładam ser na spód i wstawiam do lodówki na minimum godzinę
Morele myję, kroję na ósenki. Wkładam do naczynia do zapiekania. Posypuję cukrem lub polewam syropem, dodaje olej kokosowy. Mieszam, by morele były całe oblepione tłuszczem i cukrem
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę ok 15-20 minut, aż morele zmiękną i skarmelizują się, ale pozostaną w całości.
Z formy wyjmuję spód z serem. Wykładam na talerz. Na ser układam przestudzone morele i polewam sokiem z ich pieczenia.
Całość dekoruję świeżym rozmarynem i podaję od razu po przygotowaniu.