Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Aquafaba jak zrobić aquafabeAquafaba, to jak dla mnie odkrycie stulecia. Zwykła woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy albo zalewa z ciecierzycy w puszce, a tak zrewolucjonizowała świat wegański!

Nazwa Aquafaba pochodzi od łac. aqua – woda oraz faba – fasola i powstała stosunkowo niedawno – w 2013 r.  Jak dokładnie doszło do odkrycia zastosowania w kuchni wody z gotowania ciecierzycy możemy poczytać na oficjalnej stronie aquafaby.

Jej głównymi składnikami jest białko i skrobia. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Jeśli chcemy zastąpić 1 jajko w przepisach potrzebujemy 3 łyżki aquafaby. Jeśli chcemy zastąpić samo żółtko – wystarczy 1 łyżka płynu, a jeśli samo białko – 2 łyżki. Jeśli używamy aquafaby w cieście gdzie zastępujemy jajka, nie musimy jej ubijać, a po prostu dodać do ciasta odpowiednią ilość płynu zgodnie z opisem powyżej.

Gdy jednak chcemy zastąpić nią pianę z białek, musimy pamiętać o kilku zasadach, aby dobrze się ubiła i nie opadła. Poniżej postaram się wymienić najważniejsze punkty, których trzeba przestrzegać, jeśli chcemy zrobić np bezy czy biszkopt.

Możemy używać wody z zalewy z ciecierzycy z puszki. Jeśli potrzebujemy ją ubić, bo planujemy zrobić np. bezy czy biszkopt lub np. taką babkę to warto ją wcześniej zredukować na ogniu.

Możemy jednak sami ugotować ciecierzycę i uzyskać doskonałą aquafabę od razu. Poniżej przepis na taką aquafabę uzyskaną z gotowania suchej ciecierzycy.

Pod przepisem znajdziecie  informacje i wskazówki jak z nią postępować.

Jak Wasze doświadczenia w wykorzystywaniu aquafaby? Próbowaliście już coś z niej wyczarować?

Wydruk przepisu
Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy
Aquafaba jak zrobić aquafabe
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 60-90 minut
Porcje
szklanka AF
Składniki
  • 3 szklanki ciecierzycy suchej
  • woda
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 60-90 minut
Porcje
szklanka AF
Składniki
  • 3 szklanki ciecierzycy suchej
  • woda
Aquafaba jak zrobić aquafabe
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam wodą. Wody powinno być dość dużo, musi wystawać kilka cm ponad ciecierzycę. Pozostawiam na całą noc min 8 godzin a najlepiej 12 lub więcej, aby ziarna się namoczyły.
  2. Rano odcedzam ciecierzycę (wodę wylewam). Przesypuję ziarna do garnka i zalewam świeżą wodą - ok 3-4 szklanek. Woda powinna wystawać trochę ponad ziarna. Gotuję ok 1,5 godziny pod przykryciem.
  3. Po tym czasie odcedzam ciecierzycę. Płyn z gotowania to właśnie Aquafaba. Z tej ilości ciecierzycy wychodzi ok 1 szklanka płynu.

Niedługo pojawią się kolejne po wegańskich kokosankach, biszkopcie, bezglutenowym brownielukrze do ozdabiania ciastek, i bezglutenowej babce bez jajek przepisy na pyszne, bezjajeczne desery i ciasta!

Na moim profilu na Facebooku i Instagramie wstawiłam post z zapytaniem o kolejne przepisy z aquafaby. Wpiszcie swoje typy 🙂 Póki co mam po jednym głosie na każdy pomysł licząc z Instagramowym postem 🙂

Zasady, których trzeba przestrzegać, aby Aquafaba dobrze się ubiła:

  1. Jeśli chcemy zrobić z niej bezy lub biszkopt najlepiej wcześniej ją zredukować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zredukowana aquafaba będzie stabilniejsza,
  2.  Aquafabę należy ubijać w czystej i suchej misce, najlepiej szklanej lub metalowej. Nie może być ani śladu tłuszczu w naczyniu, w którym się ją ubija,
  3. Do ubitej piany nie możemy bezpośrednio wlewać tłuszczu, bo aquafaba opadnie,
  4. Zaczynamy miksować na niższych obrotach i stopniowo zwiększamy obroty miksera,
  5. Dodajemy cukier (najlepiej zwykły, granulowany) bardzo, bardzo powoli, po łyżeczce i odczekać kilkanaście sekund, zanim dodamy następną porcję,
  6. Jeśli pieczemy bezy, to najlepiej wysuszać je w temperaturze 100st.C przez ok 1,5 – 2 godziny. Są gotowe, jeśli delikatnie odchodzą od papieru do pieczenia. Z góry mogą być lekko lepiące, po wyschnięciu będą ok.
  7. Bezy po upieczeniu pozostawiam w zamkniętym piekarniku, aż wystygną,
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

To chyba tyle, jeśli będziecie mieć jakieś problemy, to piszcie w komentarzu. Jednak bardzo ważne jest próbowanie, wyczucie swojego piekarnika, wyczucie konsystencji, a to przychodzi z czasem. Nie poddawajcie się po pierwszych nieudanych próbach! 🙂

(Visited 1 685 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Zamierzam zrobić kokosanki. Jeśli potrzebuje tylko 4łyżek aquafaby a chce użyć z puszki i muszę ją zredukować, też musi trwać 10min? Czy ten czas się tyczy większej ilości ?

    1. Tak, to dotyczy większej ilości. Może zredukuj całą zawartość puszki przez ok 5 minut i to co zostanie przelej sobie do np słoika na później. Można trzymać w lodówce kilka dni, lub zamrozić 🙂 5 minut dla aquafaby potrzebnej do kokosanek wystarczy 🙂

      1. Wyszły bardzo dobre, tylko mało sie kleiło i ciężko je formowac 🙂 ile czasu mogę przechowywać aqafabe w lodówce?

  2. Często robię hummus bo kocham go wręcz 🙂 Od istnieniu aquafaby wiem od dłuższego czasu i zawsze zapominam ją zrobić. Zanim sobie przypomnę woda po cieciorce wylana. Mam nadzieję, że w końcu ją zrobię 😉

  3. Nigdy nie jadłam vegańskiej bezy! Nie wiedziałam, że takie istnieją 😉 uwielbiam kuchnię wegańską, więc muszę spróbować Aquafaby 😉 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *