Dziś przepis na ciasto, do którego wykorzystałam biszkopt bez jajek z tego przepisu. Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem wyszedł bardzo smaczny. Biszkopt przełożyłam warstwą dżemu porzeczkowego, który przełamał ten słodki i lekko mdły smak kokosa. Przepis jest bardzo prosty. Chętnie się nim z Wami podzielę. Myślę, że jeśli nie jesteście weganami i nie unikacie w diecie jajek, możecie do tego ciasta użyć zwykłego biszkoptu na bazie jajek.
Jeśli czytaliście poprzedni wpis, to wiecie, że mój syn zażyczył sobie na urodziny tort śmietanowy z truskawkami. Kiedy jednak spróbował tego biszkoptu z kremem budyniowym i kokosem to stwierdził, że taki torcik będzie chciał na następne urodziny 🙂 Tak więc chłopak ma już plany na rok do przodu, a matka się musi dostosować 🙂
Biszkopt bez jajek z kremem budyniowym i kokosem
Składniki
Biszkopt bez jajek z aquafaby
- 180 ml Aquafaba zalewa z puszki ciecierzycy z lodówki, lub woda po gotowaniu ciecierzycy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 100 g cukru pudru niestety bez cukru ten biszkopt może się nie udać, cukier stabilizuje aquafabę
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki oleju
- 200 g mąki w wersji bezglutenowej pół na pół mąki ziemniaczanej i gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
masa budyniowa
- 1 opakowanie budyniu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l mleka kokosowego lub dowolnego roślinnego
- 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
- 3 łyżki cukru lub łyżka miodu/syropu z agawy/ ksylitolu
pozostałe
- 120 ml konfitury wiśniowej lub porzeczkowej lub dżemu
- wiórki kokosowe
Wykonanie
Biszkopt bez jajek
- Aquafabę z octem ubijam na sztywno, dosypuję powoli cukier i dalej ubijam.
- Malutkim strumieniem wlewam olej dalej ubijając
- Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.
- dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i piekę 40 minut.
Masa budyniowa
- 2/3 części mleka kokosowego zagotowuję, do reszty wsypuję zawartość torebki z budyniem waniliowym, mąkę i słodzidło. Mieszam i wlewam do gotującego się mleka. Gotowy budyń studzę
- Masło ucieram na gładką i puszystą masę. Dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram dalej. Masa gotowa.
- Na pierwszy płat biszkoptu nakładam konfiturę i na nią połowę kremu. Kładę drugi blat ciasta i nakladam resztę kremu. Posypuję wiórkami kokosowymi
Czy do masy budyniowej zamiast maki pszennej moge dac ryzowa?
Czasami dodaję ziemniaczaną, z ryżową nie próbowałam