Zupa z soczewicy czerwonej z pomidorami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zupa z soczewicy czerwonejZupa z soczewicy to moja kolejna propozycja na sycące i szybkie w przygotowaniu danie. Niby tylko zupa, ale po niej nie będzie potrzeby przygotowywać drugiego dania. 🙂

Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, pachnie przyprawami korzennymi, które bardzo dobrze podkręcają jej smak.

Soczewicę odkryłam stosunkowo niedawno. Wcześniej nie znałam jej smaku, ale teraz na pewno będzie często gościć na naszym stole.

Przy okazji przepisu na grochówkę na wędzonych żeberkach pisałam o niesamowitych właściwościach roślin strączkowych, więc tutaj nie będę się rozpisywać. Powiem tylko tyle, że soczewica i inne rośliny strączkowe zawierają więcej białka niż mięso, także na pewno warto je jeść jak najczęściej. Wegetarian do soczewicy pewnie nie muszę przekonywać. 😉

Pozostaje mi tylko zachęcić Was do wypróbowania tego pysznego dania!

A Ty jak jadasz soczewicę? Jakie dania z niej przygotowujesz? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło!

(Visited 104 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Zupa z soczewicy
Pyszna i syta zupa z soczewicy czerwonej
Zupa z soczewicy czerwonej
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 2 szt. cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 4 szt. pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę
  • 2,5 l bulionu można użyć wody
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 2 szt. cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 4 szt. pomidorów świeżych pokrojonych w kostkę
  • 2,5 l bulionu można użyć wody
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
Zupa z soczewicy czerwonej
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno
  2. Na oliwie smażę cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek i starty na drobnej tarce imbir
  3. Dodaję pomidory, soczewicę surową, bulion i przyprawy
  4. Gotuję całość pod przykryciem ok 20 min, aż soczewica będzie miękka ale trzeba uważać żeby jej nie rozgotować
  5. Do ugotowanej zupy wlewam mleko kokosowe i podaję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *