Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania10 min.mins
Czas całkowity10 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Porcje: 12sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1szklankamąki owsianej bezglutenowej
1szklanka mąki ryżowej białej
0,5szklankiskrobii ziemniaczanej
2łyżkikakao w proszku
3/4szklankicukrulub 0,5 szklanki ksylitolu czy innego dowolnego słodzidła
1łyżeczkasody oczyszczonej
szczyptasoli
1 i 1/3szklankimleka roślinnego
1łyżkaoctu jabłkowego
1/3szklankioleju roślinnego
2garściemalinświeżych lub mrożonych
1łyżkazmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C .
Nasiona chia lub siemienia zalewam 3 łyżkami gorącej wody, mieszam i odkładam na kilka minut.
Wszystkie suche składniki - mąki, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w misce.
Do drugiej miski wlewam mleko, olej i ocet roślinny. Mokre składniki wlewam do suchych, dodaję namoczone siemię lub chia i mieszam dokładnie, ale nie za długo.
Połowę malin wsypuję do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do foremek na muffinki, posypuję na górze pozostałymi malinami.
Wstawiam do piekarnika na ok 25 minut. Gotowe babeczki studzę na kratce i zajadam :)