Takie pieczone udka kurczaka przygotowywała moja mama. Może nie jest to wyrafinowane i wyszukane danie, ale budzi we mnie miłe wspomnienia i jest całkiem proste do wykonania. Któż nie lubi pieczonych udek z kurczaka?
Tak pieczone udka kurczaka zawsze pojawiały się na naszym stole w niedzielę w towarzystwie klusek śląskich i świeżej surówki lub buraczków.
Tak przygotowany kurczak na pewno nie będzie za suchy. Mięsko jest mięciutkie, delikatne i samo odchodzi od kości. Dzięki temu, że udka są przed pieczeniem przesmażone, wszystkie soki pozostają w mięsie i dzięki temu jest pyszne i soczyste. Danie nie wymaga wiele pracy, więc polecam Wam je na obiad nie tylko w niedzielę 🙂
Lubisz pieczone udka kurczaka? Z czym je najczęściej podajesz?
Pieczone udka kurczaka
z tymiankiem w sosie pieczarkowym
Calories:
Porcje 4 osoby
Drukuj
Zapisz
Składniki
- 4 sztuki udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka tymianku suszonego lub świeżego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/4 łyżeczka świeżo mielony pieprz
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
Wykonanie
- Mięso myję i osuszam ręcznikiem.
- W miseczce mieszam olej z przyprawami. Smaruję marynatą kurczaka. Można go potrzymać w marynacie 2 godziny, ale równie dobrze można od razu przygotowywać.
- Cebulę kroję w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni podsmażam kurczaka z każdej strony. Układam w brytfance. Na pozostałości po smażeniu kurczaka wsypuję cebulę i smażę, po chwili dodaję pieczarki. Smażę ok 5 minut. Wlewam na patelnię wodę i zeskrobuję cały smak, który się do niej przykleił. Zawartość patelni wlewam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i wstawiam całość do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
- Po ok 1 godzinie odkrywam i zostawiam na kolejne 30minut.
- Kiedy mięso jest gotowe i mięciutkie wyjmuję je na talerz. Zagęszczam sos odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Zagotowuję i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i świeżą sałatką. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 3 868 times, 2 visits today)
Bardzo dobre udka. Fajny przepis już sobie zapis Alan. Na ogół kurczaka robiłam z czosnkiem także miła odmiana
Świetny przepis! Będę do niego często wracać. Udka wyszły pyszne 🙂
Dziękuję 🙂 cieszę się że smakowało!