You are currently viewing Pieczone udka kurczaka
Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczakaTakie pieczone udka kurczaka przygotowywała moja mama. Może nie jest to wyrafinowane i wyszukane danie, ale budzi we mnie miłe wspomnienia i jest całkiem proste do wykonania. Któż nie lubi pieczonych udek z kurczaka?

Tak pieczone udka kurczaka zawsze pojawiały się na naszym stole w niedzielę w towarzystwie klusek śląskich i świeżej  surówki lub buraczków.

Tak przygotowany kurczak na pewno nie będzie za suchy. Mięsko jest mięciutkie, delikatne i samo odchodzi od kości. Dzięki temu, że udka są przed pieczeniem przesmażone, wszystkie soki pozostają w mięsie i dzięki temu jest pyszne i soczyste. Danie nie wymaga wiele pracy, więc polecam Wam je na obiad nie tylko w niedzielę 🙂

Lubisz pieczone udka  kurczaka? Z czym je najczęściej podajesz?

Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

z tymiankiem w sosie pieczarkowym
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 1 godz. 30 min.
Łącznie 1 godz. 45 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczka świeżo mielony pieprz
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody

Wykonanie

  • Mięso myję i osuszam ręcznikiem.
  • W miseczce mieszam olej z przyprawami. Smaruję marynatą kurczaka. Można go potrzymać w marynacie 2 godziny, ale równie dobrze można od razu przygotowywać.
  • Cebulę kroję w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
  • Na rozgrzanej patelni podsmażam kurczaka z każdej strony. Układam w brytfance. Na pozostałości po smażeniu kurczaka wsypuję cebulę i smażę, po chwili dodaję pieczarki. Smażę ok 5 minut. Wlewam na patelnię wodę i zeskrobuję cały smak, który się do niej przykleił. Zawartość patelni wlewam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i wstawiam całość do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
  • Po ok 1 godzinie odkrywam i zostawiam na kolejne 30minut.
  • Kiedy mięso jest gotowe i mięciutkie wyjmuję je na talerz. Zagęszczam sos odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Zagotowuję i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i świeżą sałatką. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 3 868 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Zosia

    Bardzo dobre udka. Fajny przepis już sobie zapis Alan. Na ogół kurczaka robiłam z czosnkiem także miła odmiana

  2. Magda

    Świetny przepis! Będę do niego często wracać. Udka wyszły pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating