You are currently viewing Kotlety z ciecierzycy z ryżem (bezglutenowe i bez nabiału)
Kotlety z ciecierzycy z ryżem (bezglutenowe i bez nabiału)

Ze względu na to, że używam sporo aquafaby, mam nadmiar ciecierzycy do wykorzystania. Jednym ze sposobów na wykorzystanie jej w kuchni, jest ten przepis na szybki i pyszny obiad lub kolację. Kotlety z ciecierzycy z ryżem z dodatkiem białego bez mlecznego sosu z tahini to właśnie to danie, o którym mowa. Bardzo lubimy takie kotlety z ciecierzycy.

Kotlety z ciecierzycy z ryżem


Kotlety z ciecierzycy z ryżem i sosem z tahini

Kotlety z ciecierzycy z ryżem są przygotowane z gotowanej ciecierzycy lub tej z puszki/słoika. Często, kiedy zostaje mi ugotowany ryż, robię właśnie te proste kotleciki z ciecierzycy. Moją ulubioną przyprawą, która z ciecierzycą idealnie się komponuje, jest garam masala. Mam tę mieszankę przypraw zawsze w domu. Uwielbiam ten zapach. Nadaje charakteru tym kotlecikom. Dodatkowym elementem, który idealnie współgra z kotlecikami z ciecierzycy to sos z majonezu (wegański majonez lub zwykły) soku z cytryny, mleka roślinnego i pasty sezamowej – tahini. Czasem jeszcze miksuję z sosem odrobinę mięty lub zielonej pietruszki. Sos robi się wtedy zielonkawy. Tutaj, na zdjęciu widzicie biały sos. Kotleciki z ciecierzycy moczę w sosie i zajadam. Po prostu pycha!

Kotleciki z ciecierzycy z ryżem

Jeśli jeszcze nie miałaś/łeś okazji jeść takich kotletów z ciecierzycy z ryżem, kaszą czy w innej wersji, to zachęcam, by wypróbować ten przepis. Ryż można zamienić właśnie np. na kaszę jaglaną lub inną, dowolną. Kombinujcie w zależności od tego, co macie w domu lub według swoich preferencji. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżej sałatki. Do niej również pasuje ten sam sos. 🙂

Kotleciki z ciecierzycy z ryżem

Kotlety z ciecierzycy z ryżem

Pyszne kotleciki z ciecierzycy podane z sosem z tahini. Bezglutenowe i bez nabiału
Kategoria: Lunch, Śniadania i kolacje
Kuchnia: indyjska
Keyword: Ciecierzyca
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Łącznie 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 słoik/puszka ciecierzycy 400 g
  • 1 szklanka ryżu surowy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki u mnie ryżowa. Może być gryczana, owsiana, z ciecierzycy
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól do smaku (ok 2 łyżeczki)
  • pieprz czarny do smaku (ok. ½ łyżeczki)
  • ½ szklanki bułka tarta bezglutenowa lub panier z ciecierzycy do panierowania
  • olej do smażenia

Sos z tahini

  • 1 łyżka majonezu (wegański lub zwykły, jeśli dozwolony)
  • 4 łyżki mleka roslinnego u mnie owsiane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahina

Wykonanie

  • Ryż gotuję w osolonej wodzie ( 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wrzącej wody). Studzę.
  • Cebulę kroję w kostkę. Czosnek siekam. Marchewkę obieram i trę na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę. Smażę chwilę do zeszklenia. Dodaję czosnek i łyżeczkę garam masala. Po chwili dodaję marchew i smażę minutkę.
  • Ciecierzycę odsączam z zalewy (ZALEWĘ ZACHOWAJ! - 3 łyżki dodasz do masy, z reszty możesz zrobić pyszne desery). I rozdrabniam w malakserze na w miarę gładką masę. Mogą pozostać większe kawałki.
  • Dodaję ryż i miksuję chwilę razem.
  • Dodaję do masy resztę składników. (cebulę z marchewką i przyprawami, mąkę, sól, pieprz, aquafabę) Mieszam, wyrabiając masę na kotlety z ciecierzycy.
  • Zwilżając dłonie wodą, formułuję kotlety. Obtaczam je w bułce tartej.
  • Kotlety smażę na rozgrzanym oleju o zarumienienia z obu stron.

Sos z tahini

  • Majonez mieszam z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i pastą tahini na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Kotlety z ciecierzycy z ryżem

(Visited 8 241 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating