Ze względu na to, że używam sporo aquafaby, mam nadmiar ciecierzycy do wykorzystania. Jednym ze sposobów na wykorzystanie jej w kuchni, jest ten przepis na szybki i pyszny obiad lub kolację. Kotlety z ciecierzycy z ryżem z dodatkiem białego bez mlecznego sosu z tahini to właśnie to danie, o którym mowa. Bardzo lubimy takie kotlety z ciecierzycy.
Kotlety z ciecierzycy z ryżem i sosem z tahini
Kotlety z ciecierzycy z ryżem są przygotowane z gotowanej ciecierzycy lub tej z puszki/słoika. Często, kiedy zostaje mi ugotowany ryż, robię właśnie te proste kotleciki z ciecierzycy. Moją ulubioną przyprawą, która z ciecierzycą idealnie się komponuje, jest garam masala. Mam tę mieszankę przypraw zawsze w domu. Uwielbiam ten zapach. Nadaje charakteru tym kotlecikom. Dodatkowym elementem, który idealnie współgra z kotlecikami z ciecierzycy to sos z majonezu (wegański majonez lub zwykły) soku z cytryny, mleka roślinnego i pasty sezamowej – tahini. Czasem jeszcze miksuję z sosem odrobinę mięty lub zielonej pietruszki. Sos robi się wtedy zielonkawy. Tutaj, na zdjęciu widzicie biały sos. Kotleciki z ciecierzycy moczę w sosie i zajadam. Po prostu pycha!
Jeśli jeszcze nie miałaś/łeś okazji jeść takich kotletów z ciecierzycy z ryżem, kaszą czy w innej wersji, to zachęcam, by wypróbować ten przepis. Ryż można zamienić właśnie np. na kaszę jaglaną lub inną, dowolną. Kombinujcie w zależności od tego, co macie w domu lub według swoich preferencji. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżej sałatki. Do niej również pasuje ten sam sos. 🙂
Kotlety z ciecierzycy z ryżem
Składniki
- 1 słoik/puszka ciecierzycy 400 g
- 1 szklanka ryżu surowy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki mąki u mnie ryżowa. Może być gryczana, owsiana, z ciecierzycy
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka garam masala
- sól do smaku (ok 2 łyżeczki)
- pieprz czarny do smaku (ok. ½ łyżeczki)
- ½ szklanki bułka tarta bezglutenowa lub panier z ciecierzycy do panierowania
- olej do smażenia
Sos z tahini
- 1 łyżka majonezu (wegański lub zwykły, jeśli dozwolony)
- 4 łyżki mleka roslinnego u mnie owsiane
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahina
Wykonanie
- Ryż gotuję w osolonej wodzie ( 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wrzącej wody). Studzę.
- Cebulę kroję w kostkę. Czosnek siekam. Marchewkę obieram i trę na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę. Smażę chwilę do zeszklenia. Dodaję czosnek i łyżeczkę garam masala. Po chwili dodaję marchew i smażę minutkę.
- Ciecierzycę odsączam z zalewy (ZALEWĘ ZACHOWAJ! - 3 łyżki dodasz do masy, z reszty możesz zrobić pyszne desery). I rozdrabniam w malakserze na w miarę gładką masę. Mogą pozostać większe kawałki.
- Dodaję ryż i miksuję chwilę razem.
- Dodaję do masy resztę składników. (cebulę z marchewką i przyprawami, mąkę, sól, pieprz, aquafabę) Mieszam, wyrabiając masę na kotlety z ciecierzycy.
- Zwilżając dłonie wodą, formułuję kotlety. Obtaczam je w bułce tartej.
- Kotlety smażę na rozgrzanym oleju o zarumienienia z obu stron.
Sos z tahini
- Majonez mieszam z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i pastą tahini na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem.