3łyżkicukru kokosowegolub innego słodzika czy cukru jakiego używasz
¼szklankimusu z marchewki2 małe marchewki ugotowane i zmiksowane na gładko. Można użyć również dyni lub ziemniaka.
4łyżki olejuplus olej do smażenia
1łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 szklankamleka roślinnego lub wody
Wykonanie
Suche składniki mieszam w jednej misce (mąki, babkę, sól, cukier, proszek, sodę, cynamon) trzepaczką, by składniki napowietrzyć.
W drugiej misce składniki mokre. (mleko, mus z marchewki, olej, ocet)
Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste ale klejące.
Do garnka lub głębokiej patelni wlewam olej na głębokość ok 3 - 4 cm. Nagrzewam do ok 170 st. C.
Dłonie smaruję delikatnie olejem i nakładam łyżką ciasto. Formułuję kulkę, nie za dużą. Wielkości małego orzecha włoskiego. Wrzucam na rozgrzany olej i smażę często mieszając patelnią przez ok 7-9 minut. Sprawdzam patyczkiem czy nie są surowe w środku.
Jeśli zbyt szybko się rumienią, zmniejszam ogień.
Usmażone pączki przekładam na talerz, wyłożony papierem o odsączenia. Posypuję pudrem z cukru lub erytrolu. Smacznego!