kasza jaglana z karmelizowanym jabłkiem
Wydrukuj przepis

Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas całkowity30 mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 2 osoby
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 laska wanilii ewentualnie cukier z ziarnami wanilli
  • 3-6 sztuk suszonych daktyli
  • ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sropu z agawy lub innego dowolnego słodzidła, cukru, cukru trzcinowego, kokosowego, syropu z daktyli, klonowego itp
  • 1 łyżka prażonych orzechów lub domowej granoli

Wykonanie

  • Kaszę wsypuję na sitko, płuczę chwilę i przelewam wrzątkiem.
  • Wsypuję do garnka zalewam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaję daktyle. Wanilię przecinam wzdłuż, wyjmuję ziarenka, dodaję do kaszy ziarenka i przeciętą laskę wanilii. gotuję 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie obieram jabłko i kroję w ósemki. Na patelni roztapiam olej kokosowy, wrzucam jabłka i wlewam syrop z agawy.
  • Smażę kilka minut, do momentu kiedy jabłka będą miękkie i złociste.
  • Z ugotowanej kaszy wyciągam laskę wanilii. Do reszty dodaję mleko roślinne i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dolewam więcej płynu. Masa ma być półpłynna, trochę luźniejsza niż budyń. Po schłodzeniu odrobinę zgęstnieje. Dodaję cynamon, mieszam i próbuję, a w razie potrzeby dosładzam syropem z agawy. Przekładam do dwóch szklanek. Na górę układam jabłka i sypię domową granolą, lub podprażonymi orzechami.
  • Schładzam w lodówce, lub pałaszuję od razu ;)
  • Smacznego!