Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: kuchnia bezglutenowa
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, bułki
Porcje: 6sztuk
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
220gmąki owsianejbezglutenowej
220gmąki (skrobii) ziemniaczanejlub tapioki
1 i 1/4szklankiciepłej wody
20gdrożdży świeżych
20mloleju roślinnego
1łyżeczkacukru
1płaska łyżeczka soli
0,5łyżeczki sody oczyszczonej
3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżeczkaoctu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie
Drożdże kruszę do małej miseczki. Dodaję łyżeczkę cukru i zalewam 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiam na 10 minut
W dużej misce mieszam mąki, sól i sodę oczyszczoną.
Wlewam rozczyn drożdży, aquafabę, ocet i olej oraz wodę. Mieszam łyżką. Konsystencja będzie dość rzadka. Nie da się wyrabiać ręką, ale po wyrośnięciu powinna być taka jak na filmiku wyżej. Odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po tym czasie ręką wyrabiam ciasto jak na filmiku. Jeśli ciasto jest za suche i się kruszy, dolej wody, a jeśli za mokre i nie da się z niego utworzyć ręką bułeczek, dosyp odrobinę więcej mąki owsianej. Formułuję średniej wielkości bułeczki
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem, nacinam i przykrywam ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzewam w tym czasie do 180 st.C bez termoobiegu - grzałka góra dół.
Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika na ok 12-15 minut.