Zupa z dyni z soczewicą

Zupa z dyni z soczewicą czerwonąW kalendarzu jest już wrzesień. Powoli zaczynam godzić się z myślą, że lato minęło. Na szczęście jesień też ma swój urok i bogactwo darów natury, które można wykorzystać w kuchni. Dynia jest jednym z takich jesiennych darów natury. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam z otrzymanej ze wsi dyni, była zupa z dyni, a dokładniej – zupa z dyni z soczewicą. Czytaj dalej

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂  Czytaj dalej

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem

Dziś przepis dla tych, którzy od mięsa nie stronią, a nie mogą, ze względu na alergię, jeść mleka i jego przetworów, czyli dla takich osób jak my. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem, bo o nich mowa, są pysznym pomysłem na obiad. Sos śmietanowo-musztardowy, bez śmietany, a smakuje jak zwykły. Wszystko za sprawą śmietanki kokosowej, którą do niego dodałam. Czytaj dalej

Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Jagielnik z truskawkami wegańskie ciasto bez pieczenia Mąż, wychylając się znad talerzyka z ciastem, które widzicie na zdjęciu, stwierdził, że „wyrabiam się z tymi wypiekami” 🙂 Stwierdzenie nie do końca prawdziwe, a to dlatego, że to ciasto bez pieczenia, więc w sumie słowo „wypieki” tutaj nie pasuje, ale poza tym drobnym szczegółem, nie mogę się nie zgodzić. Jagielnik z truskawkami i galaretką wyszedł mega! Czytaj dalej