To orkiszowe ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek miało być w formie gwiazdy. Wyszedł kwiatek, ale całkiem smaczny kwiatek 🙂 Dlatego pomimo tego, że wygląd nie jest taki jak powinien, przepis wstawiam. Niech to będzie dowód, że nie tylko Wam coś czasem nie wyjdzie, mnie też nie wszystko wychodzi tak jak chcę, nie jestem idealna. W trakcie wykonywania ciasta pomagała mi moja (więcej…)
Zachęcona bardzo udaną próbą z wegańskimi i drożdżowymi racuchami bezglutenowymi, postanowiłam takiej samej mieszanki mąki użyć w wersji pieczonej. Jako że miałam przygotowaną większą ilość masy makowej do innego ciasta, wpadłam na pomysł na ten oto przepis. Wegańskie i bezglutenowe drożdżowe zawijańce z makiem. (więcej…)
Dziś przepis na tort z kremem orzechowym, bezglutenowy i wegański. Przepis na ten tort miałam w głowie od dłuższego czasu. W końcu zabrałam się za jego przygotowanie. Popełniłam jednak jeden błąd, który sprawił, że zamiast dużego tortu zrobiłam takie małe torciki, które widzisz na zdjęciu 🙂 (więcej…)
To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.
Obiecałam Wam na Facebooku, że po serii słodkich wpisów pojawi się w końcu coś wytrawnego. Zapraszam więc dziś na przepis dla osób, które jedzą mięso. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.
Dziś coś dla fanów mięsa, czyli golonka z indyka pieczona z tymiankiem. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się mięso z indyka. Jedno z ulubionych dań mojego synka. Taka golonka z indyka przyprawiona tymiankiem to “niebo w gębie”. (więcej…)