Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanejCukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy.  Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂

Dodatki możecie komponować z tych, które akurat macie w lodówce. Ja zazwyczaj dodaję do takich kotlecików koperek, przyprawiam tylko solą i pieprzem, bo taki smak nam bardzo odpowiada. Pyszne danie na obiad czy kolację. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej podane z łyżką takiego ketchupu z cukinii, to jest coś! Musicie tego spróbować!

Kotleciki z cukinii w tej wersji są oczywiście bezglutenowe i bez  jajek, wegańskie. W wersji bezglutenowej można obtoczyć je przed smażeniem w zmiksowanych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej bezglutenowej.

 

Sprawdźcie koniecznie moje inne propozycje na dania z cukinii:

Wspomniany już ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

 

 

 

 

 

Pyszny i szybki sos z cukinii do makaronu

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 5 685 times, 1 visits today)
Wydruk przepisu
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
  1. Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
  3. Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
  5. Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!

24 Odpowiedzi do “Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej”

    1. Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
      Kasza i mąka ziemniaczana wystarczająco kleją kotlety. Masa jest dość delikatna i trzeba ostrożnie się z nią obchodzić, ale podczas smażenia nic się nie rozpada i smażą się dobrze, tak jak te z jajkami.

  1. Placuszki wyglądają bardzo smakowicie… z pewnością polecę koleżance, która jakiś czas temu wykryła u siebie nietolerancję glutenu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *