Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/kotleciki-z-cukinii-kaszy-jaglanej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Cukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy.  Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂

Dodatki możecie komponować z tych, które akurat macie w lodówce. Ja zazwyczaj dodaję do takich kotlecików koperek, przyprawiam tylko solą i pieprzem, bo taki smak nam bardzo odpowiada. Pyszne danie na obiad czy kolację. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej podane z łyżką takiego ketchupu z cukinii, to jest coś! Musicie tego spróbować! 

Kotleciki z cukinii w tej wersji są oczywiście bezglutenowe i bez  jajek, wegańskie. W wersji bezglutenowej można obtoczyć je przed smażeniem w zmiksowanych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej bezglutenowej.

 

Sprawdźcie koniecznie moje inne propozycje na dania z cukinii:

Wspomniany już ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

 

 

 

 

 

Pyszny i szybki sos z cukinii do makaronu

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 3 617 times, 23 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/kotleciki-z-cukinii-kaszy-jaglanej/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
10 kotlecików 40 minut
Czas gotowania
6 minut
Porcje Czas przygotowania
10 kotlecików 40 minut
Czas gotowania
6 minut
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
10 kotlecików 40 minut
Czas gotowania
6 minut
Porcje Czas przygotowania
10 kotlecików 40 minut
Czas gotowania
6 minut
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Porcje: kotlecików
Sposób przygotowania
  1. Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
  3. Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
  5. Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

22 Comments

  1. Świet­ny prze­pis, kotle­ci­ki z cuki­nii to mój nr 1 ostat­nio 🙂

  2. Jaka waga cuki­nii? Miesz­kam w UK i tu cuki­nie sa dosc male wiec zale­zy mi na infor­ma­cji o wadze tak mniej wie­cej.

  3. Prze­pis ide­al­ny, zwłasz­cza dla moje­go aler­gicz­ne­go dziec­ka. Czy kotle­ty bez dodat­ku jaj­ka nie rozwalaja„się?

    • Cie­szę się, że prze­pis się podo­ba 🙂
      Kasza i mąka ziem­nia­cza­na wystar­cza­ją­co kle­ją kotle­ty. Masa jest dość deli­kat­na i trze­ba ostroż­nie się z nią obcho­dzić, ale pod­czas sma­że­nia nic się nie roz­pa­da i sma­żą się dobrze, tak jak te z jaj­ka­mi.

  4. Z kaszą jagla­ną jesz­cze nie pró­bo­wa­łam. Trze­ba będzie zro­bić:)

  5. Wyglą­da­ją prze­pysz­nie! Zapi­su­ję prze­pis 🙂

  6. Pla­cusz­ki wyglą­da­ją bar­dzo sma­ko­wi­cie… z pew­no­ścią pole­cę kole­żan­ce, któ­ra jakiś czas temu wykry­ła u sie­bie nie­to­le­ran­cję glu­te­nu 🙂

  7. Faj­ny prze­pis, ład­ne zdję­cie. Zapi­su­ję do wypró­bo­wa­nia 🙂 Dzię­ku­ję 🙂

  8. Nie jadłam takich pla­cusz­ków. Musze koniecz­nie spró­bo­wać szcze­gol­nie, że mam 9 cuki­nii w domu.

  9. Pysz­ny prze­pis, pysz­ne zdję­cia! Zachę­casz do przy­rzą­dze­nia tych kotle­ci­kwó :d

  10. Kasza jagla­na plus cuki­nia — to co kocham naj­bar­dziej 🙂 Kotle­ci­ki na pew­no są pysz­ne i do tego zdro­we 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*