Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.
Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.
Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.
Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.
Pesto ze szpinaku z orzechami włoskimi to dodatek do dań, który dobrze mieć zawsze w lodówce. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, wyjmuję słoiczek i takie szpinakowe pesto łączę z ugotowanym makaronem. Szybki i pyszny obiad gotowy! Dla urozmaicenia można dodać do tego suszone pomidory.
To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.
Nocna owsianka to coś, co odkryłam stosunkowo niedawno. Pierwszy raz zobaczyłam ten sposób na przygotowanie owsianki na blogu Edyty z Mój Kawałek Podłogi, która gościła u mnie jakiś czas temu z tym przepisem na zdrowy mus czekoladowy.
Mam dla Was kilka przepisów z dynią w roli głównej. Jest już na blogu zupa z dyni, kaszotto z dynią, a dziś zapraszam na placki z dyni, pancakes z dyni, racuchy z dyni jakkolwiek można nazwać te małe pyszności! W planach jest jeszcze ciasto dyniowe i owsianka. W końcu sezon dyniowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać!
Uwielbiam papryki faszerowane! Zawsze przygotowywałam je z farszem jak do gołąbków i podawałam z sosem pomidorowym. Ostatnio jednak chciałam zrobić coś nowego, innego.
O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?