Przepisy bezglutenowe

Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.

Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.

Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.

Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.

Leniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Leniwe pierogi z kaszy jaglanejPod jednym z postów na Facebooku ( jeśli jeszcze nie polubiłaś/polubiłeś to może teraz jest ku temu okazja 😉 ) obiecałam przepis na wegańskie leniwe pierogi. Wcześniej robiłam tradycyjne, z serem, lecz bez jajek, gdyż ser biały moje dzieci w małych ilościach tolerują.

(więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejLeniwe pierogi z kaszy jaglanej wegańskie

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanejCukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy.  Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂

(więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejKotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! Ponadto cukinia jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K, a także potasu, magnezu oraz żelaza.

(więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejKetchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska

tarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska, fotograf kulinarny śląskDziś mam dla Was pyszną propozycję na ciepłą kolację czy lekki obiad. Tarta z kurkami i rozmarynem. Tarta oczywiście bezglutenowa i bez nabiału, wegańska.Ta bezglutenowa i wegańska tarta z kurkami jest pyszna, ciasto wychodzi idealne jeśli tylko będziemy się trzymać kilku zasad.

(więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejTarta z kurkami i rozmarynem bezglutenowa i wegańska