Kolejna wersja dania z ciecierzycą, po tym curry, to ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem. Smakuje obłędnie! Rozgrzewa i poprawia nastrój w te chłodne dni.
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy 20 minut, w czasie kiedy gotuje się ryż, by przyrządzić do niego pyszny, wartościowy sos. Dla dzieci można zmniejszyć ilość curry, dla dorosłych można pokusić się o dodatkowy kawałeczek imbiru, czy papryczkę chilli. Danie nie wymaga dużo czasu, ale też zbyt wiele nakładu pracy. Polecam Wam bardzo tę potrawę. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa i sycąca.
Jeśli będziecie odlewać zalewę z puszki ciecierzycy, nie wylewajcie jej! Możecie pokusić się o zrobienie z niej pysznych deserów jak np. taki mus czekoladowy, lody czy bezy. Jest niesamowitym zastępnikiem jajek w wypiekach.
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory
- 2 garście liści szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżka mleka kokosowego opcjonalnie
Wykonanie
- Cebule i czosnek drobno siekam
- Na łyżce oleju podsmażam przyprawę curry aż wydobędzie się jej zapach, wrzucam cebulę, po chwili czosnek i liście szpinaku. Smażę, aż liście zmiękną.
- Dodaję pomidory i ciecierzycę. Dolewam trochę wody (ok 30-50ml) i duszę ok 5 minut. Doprawiam ok 1 łyżeczką cukru, solą i ewentualnie pieprzem.
- Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można dodać łyżkę mleka kokosowego, ale nie jest to konieczne 🙂 Smacznego!
Dzięki za przepis, przepyszne danie i gotowe w 5 min. Myślę, że na stałe nagości w moim pudełku do pracy :D.
Świetny przepis. Zrobiłam i wyszło pycha. Polecam przepis:)
Super, zapisuję przepis, bo ostatnio się zastanawiałam, co jeszcze można wykombinować z ciecierzycy 🙂
Dzisiaj robię na obiad, ale w wersji z indykiem 🙂
Super! Daj znać jak wyszło w wersji z mięsem 🙂
Szczerze? Musiałam mocno zmienić koncept przez moje ostatnie gapostwo… Okazało się, że nie mam curry i nie wiedziałam, że ciecierzycę tyle trzeba moczyć i gotować… Jednak jako inspiracja posłużyło super i na pewno zrobię jeszcze oryginał 🙂
Ależ to obłędnie wygląda <3 Już chyba wiem co będzie jutro na obiad 😉 Tylko szpinak muszę kupić 😀
Dziękuję 🙂 Daj znać jak Ci smakowało 🙂
fajny przepis, lubię takie dania na które ja mówię “przegląd lodówki “. A osobiście ostatnio oszalałam na punkcie świezego
świeżego szpinaku? Ja też go uwielbiam! 😀
Kurcze, no jakoś ciecierzyca nie przypadła mi do gustu, niemniej jednak na zdjęciach całość wygląda bardzo apetycznie 🙂
A w jakiej formie jej próbowałaś? Ja za pierwszym razem nie byłam zachwycona, a teraz już bardzo lubię 🙂
Pyszne i bezglutenowe. Obok fasolki po bretonsku z sosem pomidorowym, w wersji pomidorowej ciecierzysta. Juz oszalaly moje kubeczki smakowe, ktorych spokoj zostal wzmacony ta niebianską perspektywą. Pozdrawiam serdecznie Beata
🙂 Dziękuję i również pozdrawiam!
Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam ciecierzycy :O ale przepis wydaje się tak prosty, że chyba spróbuję 🙂
Ja też ciecierzycę poznałam stosunkowo niedawno, ale teraz nie wyobrażam sobie nie mieć jej w kuchni 🙂 Robię z niej nawet desery 🙂
Lubię i kiedyś przygotowywałam, ale od dawna nie.. dziękuję, że przypomniałaś mi o tym daniu 🙂 Ja najczęściej sama gotuje ciecierzycę i ją mrożę, bo ta z puszki jest dla mnie za słona i nie dodaje curry a chili 🙂 Lubię podawać z kaszą gryczaną w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw 😉
Nie ma sprawy 🙂 Taka gotowana samemu jest lepsza i na pewno zdrowsza, bo nie ma kontaktu z puszką. Dobry pomysł z mrożeniem. Ja czasem nagotuję i potem przerabiam na siłę, a w sumie to można zamrozić ;P