Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem
Czas przygotowania
10
min.
mins
Czas gotowania
5
min.
mins
Czas całkowity
15
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Dania główne, Main Dish, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia:
azjatycka
Porcje:
2
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
1
puszka
ciecierzycy
lub 240 g ugotowanej ciecierzycy
1
puszka
pomidorów
lub 4 dojrzałe pomidory
2
garście
liści szpinaku
1
cebula
2
ząbki
czosnku
1
łyżeczka
przyprawy curry
sól i pieprz i cukier do smaku
1
łyżka
mleka kokosowego
opcjonalnie
Wykonanie
Cebule i czosnek drobno siekam
Na łyżce oleju podsmażam przyprawę curry aż wydobędzie się jej zapach, wrzucam cebulę, po chwili czosnek i liście szpinaku. Smażę, aż liście zmiękną.
Dodaję pomidory i ciecierzycę. Dolewam trochę wody (ok 30-50ml) i duszę ok 5 minut. Doprawiam ok 1 łyżeczką cukru, solą i ewentualnie pieprzem.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. Można dodać łyżkę mleka kokosowego, ale nie jest to konieczne :) Smacznego!