You are currently viewing Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową
Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

placki z dyni, pancakes z dyni z jabłkiem, dyniowe placuszki

Mam dla Was kilka przepisów z dynią w roli głównej. Jest już na blogu zupa z dyni, kaszotto z dynią, a dziś zapraszam na placki z dyni, pancakes z dyni, racuchy z dyni jakkolwiek można nazwać te małe pyszności! W planach jest jeszcze ciasto dyniowe i owsianka. W końcu sezon dyniowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać!

Lubicie dynię?

Zrobiłam dzieciom te placuszki z dyni z jabłkiem i bardzo im smakowały. Wołali o dokładki, więc mogę powiedzieć, że przepis polecam. Nie macie pomysłu na śniadania, drugie śniadanie czy przekąski dla dzieci do szkoły, przedszkola? Takie placki z dyni są naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Z ciekawości dałam mężowi do spróbowania wersję placków bez dyni, z mlekiem krowim oraz zaraz potem te placki z dyni z poniższego przepisu i zapytałam o opinię. Te drugie smakowały mu bardziej 🙂 Mi też, szczerze mówiąc.

Zapraszam do korzystania z tego prostego, a bardzo pysznego przepisu na dyniowe pancakes 🙂

Przypominam, że możecie znaleźć Nicponia na Facebooku i Instagramie. Tam często pojawiają się zapowiedzi przepisów, pytam Was o zdanie w różnych kwestiach, więc warto byś tam do mnie dołączył/a 🙂 Zapraszam!

Polecam również e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:

placki z dyni z jabłkiem

Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wody gazowanej, lub mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
  • Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
  • Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
  • Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
  • Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
  • Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Notes

  • Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę 🙂 Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 34 791 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 25 komentarzy

  1. Emi

    4 stars
    Zrobiłam pierszy raz placuszki! Niestety ale bardziej mi smakują te w wersji z jajkiem bo są bardziej puszyste i suche w środku. Może to kwestia przyzwyczajenia…

  2. Ania- mama alergika

    Właśnie pieka się placuszki, moje z dodatkiem mąki kukurydzianej 🙂
    Mam nadzieję, że synkowi posmakuja 🙂 Pozdrawiam

  3. Monika

    Od którego miesiąca można je podać niemowlakowi?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie jestem specjalistką, ale według mnie nie ma tutaj nic z czym trzeba by było dłużej czekać. Ja dawałam takie placuszki jak tylko dzieciaki potrafiły sobie poradzić z gryzieniem.

  4. Ja

    Czy można z tego ciasta upiec „ciasto” w piekarniku? Niestety placki mi się rozwalały i miałam dość

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Niestety nie próbowałam, Podejrzewam, że trzeba by zwiększyć ilość proszku do pieczenia o 1 łyżeczkę i dodać więcej mąki. Powinno się udać. Ciasto chyba było zbyt rzadkie jeśli się rozwalały.

  5. Karolina

    Wyszly mi totalnie mokre w środku, coś jak plackowy zakalec:(

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Może zbyt krótko smażyłaś, albo na zbyt dużym ogniu i nie zdążyły się w środku upiec?

      1. małgo

        mi też wyszedł plackowy zakalec.. zaznaczam, że robiłam z mąki bezglutenowej owsianej 🙁

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Te placuszki są dość wilgotne w środku i takie mają być. Jeśli są zbyt zakalcowate, to może ciasto było zbyt rzadkie, albo zbyt krótko smażone?

  6. Monika

    A czy wyjdą z mąki kokosowej? Unikam zbóż (nawet bg). Proszę o odpowiedź 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę że tak. Tylko oczywiście trzeba jej dać dużo mniej, dokładnej ilości nie podam teraz, bo nie próbowałam takich placuszków robić na kokosowej mące. Trzeba sypać na oko i sprawdzać konsystencję 🙂

      1. Monika

        Dziękuję, wypróbuję 🙂

  7. Ania

    Robię sporo potraw z dyni, ale placki jakoś mi nie wychodzą takie, jak bym chciała… Wypróbuję Twój przepis, może tym razem się uda! 😉

  8. Dominika

    Już wiem, co zrobię z dynią, którą dzisiaj kupiłam 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating