Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.
Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.
Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.
Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.
Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!
Niedługo Święta! Czy Wam też czas mija tak ekspresowo? Czas leci, w związku z tym rozkręcamy serię przepisów na Święta! Jako kolejny po gwieździe makowej bezglutenowej przedstawiam Wam przepis, o który wielu z Was mnie prosiło. Piernik bezglutenowy, bez mleka i jajek.(więcej…)
W końcu moja bezglutenowa gwiazda makowa wygląda tak, jak powinna wyglądać gwiazda makowa! Kto pamięta mój kwiatek drożdżowy z makiem, który pojawił się na blogu chyba dwa lata temu na Święta? Tamten przepis był z mąką orkiszową, a więc z glutenem. Tym razem postanowiłam zrobić dla Was wersję bez glutenu, ale i bez drożdży! (więcej…)
Obiecałam na moim profilu na Instagramie przepis na bezglutenowe chlebki pita, które podałam do ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pięknie wyrosły. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Składniki też każdy bezglutenowiec powinien mieć w domu. (więcej…)
Kiedy przeglądaliśmy z mężem menu śląskich restauracji w ramach jesiennej edycji Restaurant Week i doszliśmy do menu restauracji Moodro City w Katowicach, gdzie w jednej opcji przystawką było ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną, wiedzieliśmy że musimy tego spróbować. Mąż usłyszał magiczne słowa szarpana wieprzowina i już nie było odwrotu. Wybraliśmy się. (więcej…)
Nadchodzi czas, kiedy zupy są u nas na porządku dziennym. Za oknem coraz zimniej. W sumie to od kiedy synek został pierwszoklasistą i zamiast o 15 jak za czasów przedszkola, jest w domu przed godziną 12, dostaje wtedy zupkę. Tą, która niedawno zrobiłam, postanowiłam podzielić się z Wami. Zupa krem z groszku i ziemniaków wyszła przepyszna i smakowała dzieciom. (więcej…)