Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem

Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-kurkami/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

Obiecałam Wam na Facebooku, że po serii słodkich wpisów pojawi się w końcu coś wytrawnego. Zapraszam więc dziś na przepis dla osób, które jedzą mięso. Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem. 

Polędwiczki wieprzowe są mięsem, które wszyscy u mnie w domu bardzo lubimy. Często jadamy w formie kotletów panierowanych. Takie kotlety są delikatniejsze i bardziej soczyste od zwykłego schabowego. Czasem przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnych sosach. Dziś chcę Wam pokazać, jak robię polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem.

Sos jest kremowy i bardzo smaczny. Dużo mniej kaloryczny niż sos śmietanowy, a równie pyszny. Dodatkowo taki sos kurkowy jest odpowiedni dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Tak więc korzystajcie z sezonu grzybowego i zróbcie polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem! Możecie użyć również innych leśnych grzybów. 

Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurkami i rozmarynem
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 200 g kurek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki śmietanki ryżowej lub kokosowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego opcjonalnie
  • 4 łyżki oleju
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Kurki dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam drobno. Do rozgrzanego delikatnie garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i smażę chwilę, aż się zeszkli.
  2. Dodaję pokrojone kurki, zwiększam ogień, by woda, która się uwolni z grzybów szybko odparowała i smażę kilka minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę, aż grzyby zaczną się delikatnie rumienić.
  3. Wlewam wino, smażę dalej i po chwili wlewam wodę lub bulion. władam do sosu gałązkę rozmarynu. Zmniejszam ogień i duszę grzyby 2-3 minuty. Dodaję sos sojowy i śmietankę. W tym momencie ewentualnie doprawiam solą lub pieprzem jeśli trzeba.
  4. W łyżce zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewam do sosu kurkowego.
  5. Zagotowuję i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z ognia .
  6. Polędwiczkę myję, osuszam i oczyszczam z wszystkich błon.
  7. Mięso kroję na ukośne plastry w poprzek włókien o szerokości ok 2 cm. Każdy plaster bardzo delikatnie rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą i pieprzem
  8. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i układam plastry polędwiczki. Smażę krótko - po 1-2 minuty z każdej strony. Nie dłużej, bo mięso będzie twarde. Krótko usmażona polędwiczka jest miękka i delikatna. Na patelnię z mięsem wlewam sos kurkowy i podgrzewam razem ok 2 minuty.
  9. Podaję np. ziemniakami i buraczkami. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

 

Zachęcam do przesyłania zdjęć potraw, które wykonaliście z przepisów z mojego bloga na adres karolina.nicpon@gmail.com Z przyjemnością pochwalę się nimi w albumie zdjęć Użytkowników na fanpage Nicpoń w Kuchni na Facebooku.

Może inny przepis na polędwiczki wieprzowe Cię zainteresuje? Zachęcam do przygotowania polędwiczek wieprzowych w takim wydaniu

Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą pierzynką


Print Friendly, PDF & Email
(Visited 208 times, 1 visits today)
Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://nicponwkuchni.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-kurkami/
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj na Instagram

2 Comments

  1. Z chę­cią przy­go­tu­ję, prze­pis oczy­wi­ście wyko­rzy­stam, sma­ko­wi­cie się zapowiada. 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*