Ciasteczka migdałowe z dżemem – bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskiePoprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.

Pech chciał, że nie miałam w domu już płatków owsianych. Znalazłam za to jeszcze paczkę tartych migdałów i pomyślałam, że ją wykorzystam 🙂 Upiekłam ciasteczka migdałowe z dżemem. Ciasteczka migdałowe są bezglutenowe i wegańskie, bez mleka i jajek.

Jeśli jadasz jajka, możesz dodać żółtko zamiast aquafaby. O aquafabie więcej przeczytasz tutaj 🙂

Można zamiast mąki gryczanej jasnej użyć jaglanej, lub upiec ciasteczka tylko z mąki migdałowej. Jednak ze względu na to, że nie jest to zbyt ekonomiczna opcja, ja zrobiłam casteczka migdałowe z mąki gryczanej niepalonej, ziemniaczanej i tartych migdałów, które dostaniecie w każdym supermarkecie 🙂

Takie ciasteczka migdałowe z dżemem są kruche i w smaku przypominają mi maślane ciasteczka, które jako dziecko bardzo lubiłam. W towarzystwie kawy czy herbaty stanowią bardzo przyjemną słodką przekąskę.  Dzieci się nimi zajadają, a że są na ksylitolu, bez jajek, mleka i glutenu, a dżem słodzony cukrem trzcinowym, nie ograniczam im tej przyjemności aż tak bardzo 🙂

Połączenie pysznych kruchych ciasteczek migdałowych i słodko – kwaśnego dżemu porzeczkowego sprawdziło się znakomicie. Wy możecie użyć jakiegokolwiek dżemu czy konfitury jaką macie w domu. Każda na pewno będzie smakować wyjątkowo i pysznie!

Bazowałam na przepisie z tego bloga, choć zmieniłam tam co nieco i zastąpiłam mąkę pszenną i żółtko mąkami bezglutenowymi i aquafabą 🙂

Wydruk przepisu
Ciasteczka migdałowe z dżemem - bezglutenowe i wegańskie
Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
ciasteczka
Składniki
  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
ciasteczka
Składniki
  • 125 g margaryny bezmlecznej lub masła jeśli dozwolone
  • 50 g cukru pudru ja użyłam 30 g zmielonego na puder ksylitolu
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy) lub jedno żółtko jeśli dozwolone
  • 170 g mąki gryczanej jasnej lub jaglanej
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 60 g tartych lub mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem lub konfitura ja użyła porzeczkowego dżemu z jabłkiem i sokiem z pomarańczy
Ciasteczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
  2. Masło ucieram z ksylitolem, dodaję aquafabę i ucieram dalej.
  3. Mąki mieszam z solą i proszkiem do pieczenia.
  4. Wsypuję mieszankę mąk do masy i ucieram.
  5. Z łyżeczki masy formułuję kulkę, spłaszczam w dłoni robiąc w środku dołek na dżem. Układam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładam pół łyżeczki dżemu na każde ciasteczko i wkładam do piekarnika na 15 minut.
  6. Smacznego!

Cisateczka migdałowe z dżemem bezglutenowe i wegańskie

(Visited 1 201 times, 3 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Upiekłam je dzisiaj i wyszły przepyszne! Miały być drożdżówki, ale zabrakło składników (zawsze czegos zapomnę ze sklepu) 🙂 nie wiem jak wpadasz na te pomysły- gratulacje!

  2. Ciasteczka wyglądają spoko. A ten puder ksylitolowy nie smakuje trochę sztucznie? ostatnio żona mi podała coś z ksylitolem i jakoś jednak wyczuwałem różnicę w smaku słodkości.

    1. Dziękuję 🙂 Dlatego właśnie mielę najpierw ksylitol na puder, wtedy rozpuszcza się całkowicie i nie jest aż tak wyczuwalny. Dodaję go też dużo mniej niż cukru 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *