Ciasto marchewkowe bez cukru

Ciasto marchewkowe bez cukru i pszennej mąki

Ciasto marchewkowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Zaczęłam je piec niedługo po tym, jak zakupiliśmy wyciskarkę do soków. Co ma wyciskarka do ciasta marchewkowego? A to, że pozostałości po wyciskaniu warzyw było mi najzwyczajniej w świecie szkoda tak po prostu wyrzucić do kosza 🙂 Szczególnie te po marchewce. Nic się nie może w kuchni zmarnować! 🙂 Czytaj dalej

Wegańskie brownie z jeżynami

Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej

Dziś przedstawiam przepis na wegańskie brownie z jeżynami. Równie dobrze smakowałoby z malinami, porzeczkami, lub innymi w miarę kwaśnymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, ja użyłam świeżych jeżyn, które bardzo, ale to bardzo lubię 🙂 Czytaj dalej

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Dziś zapraszam na przepis na domowy chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, czyli specjalność mojego teścia 🙂 Razem z teściową pieką ten chleb już od dawna, został więc  dopracowany do perfekcji. Pieką na raz po 3 bochenki…często się na jakiś gratisowy załapujemy 😉 Czytaj dalej

Biszkopt z kremem kokosowym

Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym

Od jakiegoś czasu pracowałam nad przepisem na ciasto, które będzie zdrowe, wegańskie i bezglutenowe, a które smakiem nie będzie odbiegać od tych tzw. „nieudziwnianych”, jak to nazywa mój mąż ;) Myślę, że jestem gotowa pokazać Wam efekt tych poszukiwań Czytaj dalej

ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami

Sezon truskawkowy dobiega końca, ale na szczęście zaczyna się sezon na jagody! Jeśli jagody to oczywiście musi być ciasto drożdżowe! Zapraszam na przepis na ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami i kruszonką na mące orkiszowej. Czytaj dalej