Dziś zapraszam na przepis na pyszne drożdżówki wegańskie z serem z ciecierzycy i jagodami.
Kupiłam po raz pierwszy w tym sezonie jagody. Kocham nasze polskie jagody ponad wszystko. Serio! Nie przepadam za ostatnio modnymi u nas borówkami amerykańskimi. Uważam, że nasze jagody mają o wiele lepszy smak, bardziej wyrazisty i są oczywiście bardzo, bardzo zdrowe!
Poprzednio pisałam o czarnych porzeczkach, ich właściwościach i atutach, oraz wstawiłam przepis na dżem porzeczkowy. Chciałam upiec ciasteczka owsiane z tym właśnie dżemem. Owsiane ciasteczka z dżemem bardzo lubię, a dawno nie miałam okazji ich przygotować.
Na pożegnanie sezonu truskawkowego udało mi się bardzo tanio nabyć te pyszne owoce i wykorzystać do upieczenia ciasta. Upiekłam więc placek z owocami. Jak to u mnie bywa nie mógłby to być zwykły placek z owocami, ale ciasto z owocami wegańskie – bez mleka i jajek. Udało się wyśmienicie 🙂 Smakowało moim dzieciom, czyli test zdałam 🙂
Zalewa z ciecierzycy czyli aquafaba to idealny zamiennik jajka w diecie wegańskiej. Ubija się jak białko, więc można z niej przygotować wiele pysznych deserów i ciast. Dziś pokażę Wam przepis na wegańskie bezy z aquafaby.
Czerwiec w tym roku jest wyjątkowo ciepły. Sezon truskawkowy w pełni, więc najlepszym sposobem na letnie orzeźwienie są oczywiście lody! Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zakup lodów w każdej lodziarni. Nawet w sorbetach są często składniki, które pochodzą z mleka.
Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na sałatkę, którą robiłam na warsztatach kulinarnych w Pracowni Smaku Jolanty Kleser. Sałatka czy też po prostu kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą to jedna z moich propozycji na przekąskę do pracy, foodbox, danie na