Kolejnym przepisem, który przygotowałam z myślą o Wielkanocy, jest wielkanocna babka drożdżowa bezglutenowa i wegańska. Ta babka jest tak pyszna, że nie będzie tylko na Wielkanoc. Czuję w kościach, że będzie pieczona znacznie częściej. (więcej…)
Zbliża się tłusty czwartek, a mi przepisów na pączki ciągle za mało. Tym razem mam dla Was przepis na bezglutenowe pączki w 5 minut. Pączki bez drożdży i bez mleka, ale za to z jajkami. (więcej…)
Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!
Niedługo Święta! Czy Wam też czas mija tak ekspresowo? Czas leci, w związku z tym rozkręcamy serię przepisów na Święta! Jako kolejny po gwieździe makowej bezglutenowej przedstawiam Wam przepis, o który wielu z Was mnie prosiło. Piernik bezglutenowy, bez mleka i jajek.(więcej…)
W końcu moja bezglutenowa gwiazda makowa wygląda tak, jak powinna wyglądać gwiazda makowa! Kto pamięta mój kwiatek drożdżowy z makiem, który pojawił się na blogu chyba dwa lata temu na Święta? Tamten przepis był z mąką orkiszową, a więc z glutenem. Tym razem postanowiłam zrobić dla Was wersję bez glutenu, ale i bez drożdży! (więcej…)
Pierogi ruskie, to danie, za którym cała moja rodzina szaleje. Przepis, którym się z Wami podzielę, nie jest mojego autorstwa. Takie ruskie to stary przepis rodziny Nicponiów. W ten sposób robi je od lat moja teściowa, a wcześniej tak je przygotowywała babcia mojego męża. Ja pierogi kleję od niedawna, nauczona tej sztuki właśnie przez moją teściową. (więcej…)