Przepisy bezmleczne, dla osób uczulonych lub nie tolerujących mleka krowiego i innych zwierzęcych. Zazwyczaj w przepisach zastępuję mleko krowie roślinnym.
Przyszło do mnie natchnienie na kolejny przepis na wegańskie pączki bezglutenowe. Mój blog kulinarny pełny jest pączkowych przepisów, jednak wszystkie są na drożdżach. Z myślą o osobach, które drożdży nie tolerują lub po prostu unikają, powstały te pączusie.
Kochani, przedstawiam Wam ciasto, które jest w top 3 moich najlepszych przepisów na słodkości. To wegańskie ciasto z makiem i masą kokosowo – jaglaną, czyli odpowiednik tradycyjnego seromakowca. Smak tego ciasta to po prostu petardra!
W końcu moja bezglutenowa gwiazda makowa wygląda tak, jak powinna wyglądać gwiazda makowa! Kto pamięta mój kwiatek drożdżowy z makiem, który pojawił się na blogu chyba dwa lata temu na Święta? Tamten przepis był z mąką orkiszową, a więc z glutenem. Tym razem postanowiłam zrobić dla Was wersję bez glutenu, ale i bez drożdży! (więcej…)
Ostatnio często pojawiają się u nas zupy. Jesień i zima sprawiają, że jest na nie większa ochota. Nie ma to jak talerz ciepłej zupki w porze lunchu, prawda? Dziś mam dla Was przepis na bardzo ciekawą zupę – krem z gruszki i pietruszki z dodatkiem pora i selera. (więcej…)
Kiedy przeglądaliśmy z mężem menu śląskich restauracji w ramach jesiennej edycji Restaurant Week i doszliśmy do menu restauracji Moodro City w Katowicach, gdzie w jednej opcji przystawką było ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną, wiedzieliśmy że musimy tego spróbować. Mąż usłyszał magiczne słowa szarpana wieprzowina i już nie było odwrotu. Wybraliśmy się. (więcej…)
Nadchodzi czas, kiedy zupy są u nas na porządku dziennym. Za oknem coraz zimniej. W sumie to od kiedy synek został pierwszoklasistą i zamiast o 15 jak za czasów przedszkola, jest w domu przed godziną 12, dostaje wtedy zupkę. Tą, która niedawno zrobiłam, postanowiłam podzielić się z Wami. Zupa krem z groszku i ziemniaków wyszła przepyszna i smakowała dzieciom. (więcej…)