Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.
Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.
Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.
Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.
W tym tygodniu postanowiłam dopracować przepis na chleb bezglutenowy jasny, tak, by móc się z Wami podzielić. Chciałam, żeby chleb bezglutenowy był możliwie jak najprostszy i jak najsmaczniejszy. Po kilku próbach udało się i mogę się z Wami nim podzielić. Tytuł postu z przepisem nie jest, według mnie, na wyrost. (więcej…)
Jak ja się cieszę, że jest wiosna! Kwitnie wszystko dookoła, zieleni się. Od razu chce się żyć! Kiedy jest wiosna i słoneczko, to i jest i grillowanie! Ja w ten weekend otwarłam sezon grillowy. Pojechaliśmy do mojej kochanej siostry i spędziliśmy pół dnia na świeżym powietrzu, zajadając grillowane pyszności. Ja przygotowałam sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i rzodkiewką, która bardzo wszystkim smakowała. Taka sałatka ziemniaczana jest idealna na grilla. Pasuje i do mięs z grilla i do grillowanych warzyw. (więcej…)
Awokado na słodko? Dlaczego nie?! Zapraszam na mus z awokado. Awokado, to nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo wszechstronny owoc. Bogaty w jednonienasycone tłuszcze, witaminy i przeciwutleniacze. (więcej…)
Dziś zapraszam Was na przepyszne danie na obiad lub kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią. Danie lekkie, proste, a syci na długo. Papryka faszerowana gości na naszym stole bardzo często. (więcej…)
Nad tym przepisem spędziłam mnóstwo czasu. Prób było chyba ze cztery. Pierwsza wegańska rolada szpinakowa została przerobiona na pastę do kanapek. Kolejne nie chciały się odkleić od papieru do pieczenia i rozpadały się podczas zwijania, aż w końcu udało mi się uzyskać efekt, z którego jestem zadowolona i nie mogłam się doczekać, kiedy się nim z Wami podzielę. (więcej…)
Mam dla Was nowy przepis na babkę. Na blogu jest już przepis na babkę z aquafaby i mąki ziemniaczanej. Kilka osób pisało do mnie, że smak skrobi w poprzedniej babce był dla nich zbyt intensywny. Postanowiłam spróbować ponownie i stworzyłam przepis na babkę, która jest prostsza i bardziej przypomina tradycyjną babkę piaskową. Powstała więc bezglutenowa wegańska babka piaskowa. (więcej…)