Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.
Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.
Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.
Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wędzone sery. Zrobiłam ostatnio pyszne roladki z plastrów sera wędzonego z żurawiną, rukolą, kindziukiem i czerwoną cebulką. Całość smakowała doskonale. Tak nam smakowały, że zjedliśmy je wszystkie na kolację. Na pewno przy następnej okazji podam te roladki podczas rodzinnego przyjęcia. Myślę, że goście będą zaskoczeni. (więcej…)
Mam dla Was super pomysł na dynię w wersji na słodko. Te dyniowe mini serniczki bez pieczenia są wegańskie i bezglutenowe. Pomysł na ten deser powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero dziś udało mi się znaleźć czas, by go wykonać. Miało być prosto, z łatwo dostępnych składników i pysznie. Udało się, więc przepis ląduje na nicponiowym blogu 🙂 (więcej…)
W kalendarzu jest już wrzesień. Powoli zaczynam godzić się z myślą, że lato minęło. Na szczęście jesień też ma swój urok i bogactwo darów natury, które można wykorzystać w kuchni. Dynia jest jednym z takich jesiennych darów natury. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam z otrzymanej ze wsi dyni, była zupa z dyni, a dokładniej – zupa z dyni z soczewicą. (więcej…)
Placki z cukinii, danie, które latem gości na niejednym stole. U nas to nowość, ale już wiem, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań. (więcej…)
Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂 (więcej…)
Dziś przepis dla tych, którzy od mięsa nie stronią, a nie mogą, ze względu na alergię, jeść mleka i jego przetworów, czyli dla takich osób jak my. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem, bo o nich mowa, są pysznym pomysłem na obiad. Sos śmietanowo-musztardowy, bez śmietany, a smakuje jak zwykły. Wszystko za sprawą śmietanki kokosowej, którą do niego dodałam. (więcej…)