Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.
Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.
Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.
Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.
Fit batoniki jaglane z orzechami, suszonymi owocami, polane czekoladą są pysznym i prostym pomysłem na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy energetyczną, zdrową przekąskę w ciągu dnia. Chrupiące, pożywne, słodkie i pyszne. (więcej…)
Kiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Czewień pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają. (więcej…)
Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na bezę Pavlova z kremem kokosowym, kiwi i miąższem z marakui. Pyszny deser, który robi ogromne wrażenie na gościach i smakuje obłędnie. (więcej…)
Miałam już nowych przepisów na pączki nie wymyślać w tym roku. Przepisy, które już są na blogu, są bardzo udane i jestem z nich zadowolona. Wczoraj jednak weszłam do kuchni i wpadłam w wir gotowania. Przy okazji przygotowywania obiadu zrobiłam jeszcze chrupki z ciecierzycy i…pączki bezglutenowe i wegańskie. Tym razem jednak chciałam spróbować zrobić pączki z minimalną ilością cukru, czyli tylko taką, która zostanie przerobiona przez drożdże, a słodki smak pączkom nadać zdrowszym zamiennikiem. (więcej…)
Od dawna za mną chodziły takie kluski na parze, buchty, parowańce, pampuchy, parowce, paruchy czy nawet pyzy, bo podobno i tak są przez niektórych nazywane. Takie puszyste, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście kluski na parze bezglutenowe i wegańskie. (więcej…)
Zimą mandarynki smakują najlepiej! Ostatnio udało mi się kupić w sklepie piękne klementynki z liśćmi. Urzekły mnie i postanowiłam wykorzystać je do jakiegoś fajnego przepisu na blogu i tym samym sfotografować. Zrobiłam więc bezglutenowe wegańskie ciasto odwracane z klementynkami. (więcej…)