Przepisy bezglutenowe

Dieta bezglutenowa może stwarzać wiele problemów. Szczególnie na początku, kiedy ją poznajemy. Wbrew pozorom przepisy bezglutenowe nie są takie trudne jakby się mogło wydawać. Wystarczy znać kilka zasad. Wiedzieć jak łączyć poszczególne mąki i w jakich proporcjach.

Jeśli jesteś na takiej diecie lub interesują Cię przepisy bezglutenowe, to tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji. Poznasz moje sposoby na prostą, nieskomplikowaną kuchnię bez glutenu.

Przepisy, które znajdują się w tej kategorii to nie tylko ciasta, ale również przepisy na desery, śniadania, obiady, pyszne zupy czy przetwory. Wszystkie bardzo łatwe i zdrowe. Często również bez nabiału i białego cukru.

Wszystkie przepisy są proste i szybkie do wykonania, a użyte składniki łatwo dostępne. Nie znajdziesz tutaj gotowych mieszanek. Używam w kuchni mąk jednorodnych i sama mieszam odpowiednie rodzaje. Zapraszam do przeglądania przepisów i wykorzystania w swojej kuchni.

Fit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą

Fit batoniki jaglane z orzechami, suszonymi owocami, polane czekoladą są pysznym i prostym pomysłem na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie w pracy czy energetyczną, zdrową przekąskę w ciągu dnia. Chrupiące, pożywne, słodkie i pyszne. (więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejFit batoniki jaglane z orzechami i czekoladową polewą

Naleśniki Crepes Suzette wegańskie i bezglutenowe

Kiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Czewień pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają. (więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejNaleśniki Crepes Suzette wegańskie i bezglutenowe

Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru

Miałam już nowych przepisów na pączki nie wymyślać w tym roku. Przepisy, które już są na blogu, są bardzo udane i jestem z nich zadowolona. Wczoraj jednak weszłam do kuchni i wpadłam w wir gotowania. Przy okazji przygotowywania obiadu zrobiłam jeszcze chrupki z ciecierzycy i…pączki bezglutenowe i wegańskie. Tym razem jednak chciałam spróbować zrobić pączki z minimalną ilością cukru, czyli tylko taką, która zostanie przerobiona przez drożdże, a słodki smak pączkom nadać zdrowszym zamiennikiem.  (więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejPączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru

Bezglutenowe wegańskie ciasto z klementynkami

Zimą mandarynki smakują najlepiej! Ostatnio udało mi się kupić w sklepie piękne klementynki z liśćmi. Urzekły mnie i postanowiłam wykorzystać je do jakiegoś fajnego przepisu na blogu i tym samym sfotografować. Zrobiłam więc bezglutenowe wegańskie ciasto odwracane z klementynkami. (więcej…)

Udostępnij:

Czytaj dalejBezglutenowe wegańskie ciasto z klementynkami